Obrázek k článku Glosa: Dave Grohl vypráví svůj příběh jako Forrest Gump rockové historie
| Petr Němec / Foto: Brantley Gutierrez

Glosa: Dave Grohl vypráví svůj příběh jako Forrest Gump rockové historie

Dave Grohl se rozhodl vzpomínat. Jeho memoáry Vypravěč nabízí zrychlený průlet hudebními dějinami posledních čtyř dekád, stejně jako vhled do soukromí lídra Foo Fighters, které se v mnoha ohledech neliší od toho většiny z nás.

Zásadní postavou života Davea Grohla je jeho již zesnulá matka. Velmi problematický byl jeho vztah s otcem, který od rodiny odešel. Zatímco matka Grohlovi ještě v jeho teenagerských letech dala volnost, aby s kapelou Scream zkoušel prorazit jako muzikant, s otcem to byl střet různých pohledů na svět. Tím, kdo Davea přivedl k muzice, byla jeho starší sestra Lisa. Bez její sbírky desek, jež se mu stala vstupní branou do hudební galaxie, by se nikdy nestal tím, čím dnes je. Své sestře přitom Grohl ve své knižní prvotině věnuje jen minimum zmínek.

Je fascinující sledovat hudební dráhu, kterou má Dave Grohl za sebou. Ale ještě víc zajímavé je číst o nejrůznějších nuancích a zákrutách, jež ho na cestě potkaly. Že za celý život měl jen jednu placenou lekci hry na bicí. Že kapelou, která v něm zažehla rockový plamen, byla skupina Naked Raygun, již viděl v patnácti v Chicagu. I to, že k tomu nastoupit dráhu rockové star někdy stačí jen vědět, na koho zatlačit. Nebýt partnerky kytaristy Scream Franze Stahla, která milého přemluvila, aby si Davea poslechl, možná by nevznikla ani knížka Vypravěč. I když o tom se dá s úspěchem pochybovat.

Na každé stránce Grohl dokazuje, že muzika je neoddělitelnou součástí jeho DNA. Na její oltář složil vyšší vzdělání i pár let strádání, kdy s minimálním rozpočtem, který primárně padl na cigarety a něco k jídlu, hrál po klubech se Scream a Nirvanou, z prosté radosti, že se může věnovat tomu, co miluje a v čem vidí smysl svého života.

Že to nevzdal a přišla odměna v podobě neskutečného úspěchu desky Nevermind, je jen štěstí a vedlejší efekt, nikoli cíl, k němuž směřoval. A tato přirozenost, s níž se věci v životě Davea Grohla jen tak mimochodem dějí, je úžasná. Že přináší úspěch, uznání, slávu i bohatství, mu jen přejete. Nejen na stránkách své knihy je totiž obyčejným klukem, který byl za to, že něco miloval a dost tomu obětoval, odměněn zážitky a setkáními, která si ani nevysnil. A nejde jen o to, s kým vším slavným a v hudební branži zásadním hrál. Skvělé jsou i historky mimo pódia s Eltonem Johnem, Little Richardem nebo čtenářkou pohádky na dobrou noc Joan Jett.

Jestli totiž Dave Grohl něčím je, tak především hudebním fanouškem. Ze stránek je až hmatatelná nesamozřejmost, s níž bere svá setkání s hudebními idoly. Bezprostřední obyčejnost, jež je v knize tak patrná, není hraná a dodává mu to, díky čemuž ho mají lidé rádi. Borec, který se chová jako kluk odvedle.

Přes veškerá známá jména, ocenění a davy fanoušků je tím, na čem Daveu Grohlovi skutečně nejvíc záleží, jeho rodina. Manželka a tři dcery jsou pro něj vším. A aby to dokázal, je schopen udělat cokoli. Nevěříte? Když se termínově kryje termín vyprodaného koncertu v rámci australského turné a školní besídka, na níž je tradicí tanec otce s dcerou, co myslíte, že má prioritu? Ke cti mu slouží, že koncert jen o dva dny přesune, při letech z Austrálie do USA a nazpátek ztratí desítky hodin, přiotráví se jídlem, ale stejně show odehraje tak, že fanoušci mohou po jejím skončení odejít a mluvit o zážitku svého života.

Čtení Vypravěče je jako čtení knihy života. Je v něm radost, smutek, pevná pouta, která se někdy přetrhnou, ale především skvělý doklad toho, že člověk má milovat a nevzdávat se svých snů. Dave Grohl v knize ukazuje, že jít po téhle cestě může udělat šťastného nejen jeho, ale i řadu dalších lidí na světě.