Obrázek k článku Ceny Anděl budou moderovat Dědek s Kulhánkovou. Hlasuje se i v nové kategorii
| Lukáš Rešl | Foto: Ceny Anděl, koláž: Headliner

Ceny Anděl budou moderovat Dědek s Kulhánkovou. Hlasuje se i v nové kategorii

Členové České hudební akademie začali hlasovat v prvním kole Cen Anděl Coca-Cola 2023. Již 33. ročník s sebou přináší také ocenění v rámci nové kategorie „Společný projekt“. Předání cen, které se uskuteční v pražském O2 universu, se bude konat 30. března.

Večerem provedou dva moderátoři, influencerka Ivana „Fancy“ Kulhánková a hudební novinář Honza Dědek, jinak také tvůrce populární talkshow 7 pádů. „V oslovení této moderátorské dvojice vidíme velký potenciál, mimo jiné v jejich mnohostrannosti a profesionalitě. Jsme přesvědčení, že se budou Honza a Ivana výborně doplňovat a že se nám díky nim podaří uchopit celý večer, nejen co se moderace týká, pro diváky atraktivně, zábavně a zároveň důstojně tak, jak se na Ceny Anděl patří,“ uvádí Lucka Hájková z pořádající společnosti Luff Production.

Novou kategorií Společný projekt chce Česká hudební akademie reflektovat aktuální hudební vývoj a trendy. Akademici v ní ocení překvapivá spojení interpretů, muzikantů či hudebních těles. Nepůjde přitom o klasické „featuringy“, ale rovnocenné spolupráce více subjektů na albech, EP či písních bez ohledu na žánry. „V posledních letech jsme řešili, kam zařadit mnoho výrazných novinek, kterým byly malé osobnostní kategorie Sólový interpret a interpretka a zároveň se nehodily ani do kategorie Skupina,“ vysvětluje vznik nové kategorie předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

Proces hlasování bude i letos probíhat v rámci tříkolového systému. Nyní se rozeběhlo první kolo, ze kterého vzejde sedm interpretů a děl pro každou z patnácti kategorií. Následovat bude druhé kolo hlasování s nominacemi, přičemž v závěrečném třetím kole pak členové akademie rozhodnou o vítězích. „Tříkolový systém a přednominace nám umožňují upozornit na ještě větší množství dobré hudby, která u nás vychází. Na jejich zavedení jsme měli skvělý ohlas a akademikům takové síto dává prostor věnovat posuzovaným dílům před finální volbou opravdu pozorný poslech,“ doplňuje Honza Vedral. Ani letos nebude chybět tradiční Síň slávy, jejíž vítěz bude vyhlášen společně s ostatními během slavnostního ceremoniálu.

Ceny Anděl uděluje Česká hudební akademie každoročně od roku 1991. Od roku 1995 se realizují pod záštitou České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. I letošní ročník bude odvysílán v hlavním vysílacím čase v přímém přenosu ČT1 a dále také na YouTube kanálu Cen Anděl.