Obrázek k článku „Jako kopanec do žaludku.“ Bubeník Foo Fighters popsal, jak ho Grohl pozval do kapely
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

„Jako kopanec do žaludku.“ Bubeník Foo Fighters popsal, jak ho Grohl pozval do kapely

Kapelních historek má každá úspěšná skupina nespočet a mezi ty nejintenzivnější kolikrát patří angažování nových členů. Své o tom ví aktuální bubeník rockových obrů Foo Fighters Josh Freese. Rozpovídal se o momentu, který mu v padesáti letech řádně pohnul osudem.

rozhovoru amerického youtubera a multiinstrumentalisty Ricka Beata Freese zavzpomínal na den, kdy ho kapelník Dave Grohl kontaktoval, aby mu nabídnul místo ve Foo Fighters.

Stalo se tak kolem Vánoc v roce 2022. „Byl jsem tehdy na procházce s manželkou a našimi psy a říkal jsem, aha, Dave se mi asi před dvaceti minutami snažil dovolat… A manželka na to: Já vím, proč ti volá. Přísahám bohu, že já jsem si nemyslel, že mi volá z toho důvodu,“ poslal situaci Freese, který od začátku nebyl přesvědčený, že se bude jednat o pozvánku do kapelní sestavy.

„Víš co? Možná má silvestrovský večírek. Třeba dělá nějaký projekt, kde má všechny ty naše kamarády bubeníky, kteří vystupovali na tribute show (vzpomínkový koncert pro bubeníka Taylora Hawkinse),“ pokračoval. Následně Grohlovi zavolal zpět, přičemž zdůraznil, že si nejprve povídali o Vánocích a dětech. Konverzace se ale nakonec vyvinula jiným směrem.

„Řekl jsem mu: Hele, byli jste nahrávat? A on na to: Jo, nahráli jsme spoustu věcí. Hrál jsem na bicí a jsem opravdu spokojený s tím, jak to zní. Jsem z toho opravdu nadšený… A měli jsme poradu ohledně bubeníka. Chceme, abys to byl ty,“ popsal Freese zásadní moment hovoru. V tu chvíli ho prý dostihl pocit, jako by ho někdo trochu kopl do břicha. „Neřekl jsem si: Páni, Jupí, nebo To je super… Nebyl jsem takhle nadšený. Spíš to bylo, jako by mi někdo vyrazil dech. Řekl jsem si jen: Panebože.“

Dave Grohl představuje nového bubeníka fanouškům.

Freese moc dobře věděl, že má čas na rozmyšlenou. Zároveň si ale byl okamžitě vědom toho, že to musí udělat. „Nemohlo to dopadnout jinak, když mě o to požádal někdo, koho jsem si odjakživa vážil, a to nejen jako skladatele a zpěváka/kytaristy, ale i jako bubeníka.“ Freese zároveň dodal, že je podle něj Grohl v anglickém výrazu „such a bad motherfucker“, který má v sobě něco, co se zkrátka nedá naučit. Ricku Beatovi v rozhovoru navíc prozradil, že je podle něj Grohl „bubeník bubeníků“. Na koncertech prý mezi s sebou souzní a vystoupení s Foo Fighters jsou pro něj vždy zábavou a vzrušením zároveň.

Členem Foo Fighters se Josh Freese stal poté, co v březnu roku 2022 ve věku padesáti let zemřel Taylor Hawkins. S ikonickým bubeníkem se Freese znal osobně. V rozhovoru s Beatem vzpomínal, že se s ním „přátelsky znal“ pětadvacet let, přičemž v posledních šesti letech se „hodně sblížili“. Dlouhá léta se zná i s Davem Grohlem. „Některé kluky z kapely znám už hodně, hodně dlouho… S Davem jsem se seznámil ještě předtím, než začal hrát v Nirvaně,“ dodal.

Záznam příprav před koncerní šňůrou Foo Fighters.

Josh Freese má za sebou bohatou hudební kariéru a stále je velmi aktivní. Hrál například s Guns N' Roses, Paramore či Nine Inch Nails. Od roku 1989 je rovněž členem punkrockového souboru The Vandals. Dále bubnuje v rockových A Perfect Circle a dalších kapelách, jako jsou Devo a Viva Death. V rámci vlastní sólové tvorby vydal pět studiových alb.