Obrázek k článku Britská senzace Royal Blood oslaví v Praze deset let od nářezového debutu
| Ondřej Kubín | Foto: Tom Beard

Britská senzace Royal Blood oslaví v Praze deset let od nářezového debutu

Kapela Royal Blood přijede poprvé do Prahy. Přiveze našlapanou rockovou show, se kterou vystoupí ve čtvrtek 11.7. v Ledárnách Braník.

Royal Blood odehráli svůj první český koncert před dvěma lety na festivalu Rock for People, jejich aktuální druhá návštěva je pak zároveň jejich prvním pražským koncertem a prvním samostatným koncertem v Česku. Přijíždějí sem v rámci turné, které oslavuje desetileté výročí jejich prvního alba nazvaného prostě jen Royal Blood. S ním baskytarista Mike Kerr a bubeník Ben Thatcher v roce 2014 vtrhli na scénu a rychle vystřelili k výšinám, psalo se o nich jako o nových White Stripes či zachráncích rocku. Mezi fanoušky kapely patřili i Josh Homme nebo Jimmy Page.

Deska o deseti písních a půlhodinové stopáži nabídla tvrdé baskytarovériffy a bicí groovy i silné melodie vokálů. To vše s typickým hutným zvukem daným tím, že jde skutečně jen o duo basa – bicí bez kytary, kde Kerrova baskytara přes pečlivě vyladěnou sestavu aparátů a pedálových efektů hraje basové i kytarové party a sama vykrývá celé frekvenční spektrum. Jinak tomu není ani na koncertech, Royal Blood vyznávají staromilský přístup, kdy hrají vše skutečně naživo. Od třetího alba Typhoons, kde ukročili k tanečnějšímu zvuku je pak na koncertech doprovází ještě klávesák.

Aktuálně Royal Blood přijíždějí nejen s desetiletým výročím první desky, které je věnována asi polovina koncertního setlistu (což znamená, že ji odehrají skoro celou), ale i se zatím nejnovějším albem Back to the Water Below. To si dvojice poprvé produkovala úplně sama, k čemuž mířila už s Typhoons, ale tam přeci jen ještě měla pár producentských konzultantů. Plnou kontrolu nad vlastní tvorbou si kapela nemohla vynachválit, zároveň se čtvrté album vrací blíže k rockovějšímu zvuku prvních dvou, aniž by ale šlo o krok zpět v rámci vývoje Royal Blood.