Obrázek k článku Britská popová diva Dua Lipa poprvé v Praze. Udělí dvě lekce radikálního optimismu
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Britská popová diva Dua Lipa poprvé v Praze. Udělí dvě lekce radikálního optimismu

Už se svou druhou deskou Future Nostalgia vystřelila ke hvězdám. I s třetí Radical Optimism se albánsko-britská superstar Dua Lipa drží na vrcholu současného popu. Jak to tam vypadá, předvede 27. a 28. května 2025 v O2 areně.

Zatímco Grammy i Brit Award ověnčená deska Future Nostalgia, jíž zpěvačka vydala tři roky po eponymním debutu, vyšla v době pandemie a turné tak muselo být dvakrát přeloženo, s Radical Optimism si Dua Lipa užívá koncertní triumfy. Především si splnila svůj obrovský sen a stala se headlinerkou britského festivalu Glastonbury.

Její přítomnost se předpokládala už na předchozím ročníku, kdy Elton John nakonec její hlas v mashupu Cold Heart pustil jen ze záznamu. Letos na Pyramid Stage předvedla opulentní, vizuálně dokonalou show, které kromě samotných písní dominovaly tance a ohňostroje. O hřejivě lidský moment se postaral Kevin Parker s nímž Dua Lipa zazpívala The Less I Know The Better jeho kapely Tame Impala. Právě on jí pomáhal s novou deskou.

„Na desce jsem začala pracovat v roce 2021, ale až do června 2022 jsem vlastně nic pořádně nenapsala,“ přiznala zpěvačka serveru Billboard. Tehdy se poprvé ve studiu sešla s Kevinem Parkerem z Tame Impala. Spolupráci s ním si Dua Lipa vysnila o mnoho let dříve, vlastně už při práci na debutu. „Pamatuju si, jak jsem pracovala na první desce a už si dělala poznámky k tomu, jak by měla znít moje třetí nahrávka. Zní to asi šíleně, ale mluvila jsem tehdy s jedním blízkým kamarádem a s Joem Kentishem z vydavatelství a říkala jim, že bych možná na třetím albu mohla dělat s Kevinem Parkerem,“ vzpomíná hudebnice pro magazín Time, na jehož titulce se v dubnu coby jedna ze 100 nejvlivnějších lidí světa objevila. Více si přečtěte v článku Michaela Švarce o vzniku Radical Optimism.

Turné Radical Optimism začalo již v červnu v Berlíně a pokračovat bude i příští rok. Ohlásila přes čtyřicet nových koncertů, mimo jiné 20. a 21. června  ve Wembley v Londýně.