Obrázek k článku Pod povrchem hroznového festivalu. Na Grape dorazí kapela, která hraje všechno
| wlado | Foto: Birgit Kaulfuss

Pod povrchem hroznového festivalu. Na Grape dorazí kapela, která hraje všechno

Na řece Váh, pod hradem, který kdysi obýval Matúš Čák Trenčínský, na letisku kousek za Trenčínem, jen několik desítek kilometrů od našich hranic se 11.–12. srpna uskuteční další ročník festivalu Grape. A jelikož máme tenhle festival obzvlášť rádi – ať už díky výběru kapel, které vozí, anebo díky ojedinělému přístupu k areálu, podíváme se na to, co pro nás letos organizátoři Ján Trstenský a Juraj Podmanický se svým týmem vybrali.

King Gizzard & The Lizard Wizard

Název téhle kapely je lahůdka sama o sobě. Australští hudebníci, kteří se za ním skrývají, se dnes řadí mezi nejzajímavější jména současnosti. V Praze několikrát vyprodali, co se dalo (Divadlo Archa, Velký sál Lucerny), a podle ohlasů z koncertů se dá usoudit, že příště půjdou zase do většího a opět bude natřískáno. Jejich originální, a hlavně energický mix rokenrolu, psychedeliky, surfrocku, metalu a co já vím čeho ještě, to je něco šíleného. Z desky si kolikrát říkáte – co se to, sakra, děje?! Mimochodem k těm deskám – jen loni stihli Australané vydat čtyři alba, to už je slušná potence! Jejich hlavní síla je ale stále v koncertech – i pokud nejste zrovna fanoušci žádného z žánrů, které jsem vypsal, běžte se podívat. Protože když nic jiného, budete moct vyprávět, že něco takhle šíleného jste dlouho neviděli.

Redzed

Pro hustopečského rodáka, jednoho z nejposlouchanějších českých hudebníků na streamovacích platformách, který si říká Redzed, máme u nás v redakci trošku slabost. Redzed společně s celou svojí sebrankou jsou něco unikátního a jejich koncerty (pokud je nezastaví policie jako loni na Rock for People) jsou pro svou energii něco jen těžko popsatelného. Sami si pamatujeme, když jsme ho poprvé uviděli a v němém úžasu na něj koukali jak na modlu. Pohybuje se na hraně mezi metalem a rapem s takovou grácií jako atletka na kladině a všechno působí uvěřitelně a přirozeně. Pokud nevíte, o co jde, běžte se na něj podívat. Určitě nebudou chybět ohně, řetězy, postavy v maskách, napálené Forgenovy beaty, kytary ostré jak nejostřejší žiletky a mezi tím vším sám „převeliký“ Redzed.

Diskopunk

„Abba na drogách“ – tak se hovoří o švédské kapele Diskopunk – už jen název dává poznat, co se bude na pódiu odehrávat. Sami říkají, že zní, jako kdyby LCD Soundsystem a Blondie měli dítě, což je tedy velmi slibná kombinace genů. První singl Antonio America vyšel v roce 2016 a od té doby získávají fanoušky po celém světě. A to na streamovacích platformách, ale hlavně na živých koncertech – což je vždy správná cesta. Koncerty jsou přece to, na čem by jak kapelám, tak hlavně fanouškům mělo záležet. Stockholmští to vědí moc dobře. Pokud jste o této kapele ještě neslyšeli, tak si určitě Diskopunk zapište, protože o nich se bude brzy hodně mluvit. Vyrazte na ně a koukejte tančit!

FVLCRVM

Pišta Kralovič je známá postava (nejen) slovenské scény. Ať už jako zpěvák kapel The Uniques, nebo později Nvmeri, nebo pod svým sólo projektem Fvlcrvm. Stírá hranici mezi mainstreamem a undergroundem, míchá originální futuristickou hudbu s čímkoli, klidně třeba s devadesátkovými klišé. Jeho koncerty bývají party, ze které se nikomu nechce domů. Je to zkrátka jeden z nejzajímavějších slovenských exportních materiálů současnosti. Sám nám před lety v rozhovoru (kde jinde než na festivalu Grape) říkal, jak speciální vztah k tomuto festivalu má a jak je pro něj hraní na Grapu důležité, a proto právě sem pokaždé připravuje něco speciálního. Pišta je totiž srdcař, který dělá hudbu s takovým zapálením, že by se o generace mladší (i starší) hudebníci mohli učit. Jestli někde protančit tenisky a střevíčky, tak jedině pod pódiem, kde hraje FVLCRVM…