Obrázek k článku RECENZE: Meredith Hunter se zařazují do první ligy tuzemských tvrdých kytar
| Jarda Konáš | Foto: Meredith Hunter / Press

RECENZE: Meredith Hunter se zařazují do první ligy tuzemských tvrdých kytar

Není crossover jako crossover. Liberecká parta se s novou nahrávkou vyšvihla. Má potenciál oslovit s tvrdými kytarami i širší publikum.

Když se v Česku řekne crossover, řada lidí se automaticky začne přidušeně smát. Tuto žánrovou nálepku si totiž spojí s maloměstskými rockery hrajícími takové slátaniny, že to nazvou crossover a jdou s tím na Bandzone. Těch memů, kolik na toto téma po českém internetu koluje!

Meredith Hunter se označují jako alternative-crossover. Budiž, ale zrovna v jejich případě je to možná trochu zavádějící, tuplem vzhledem k výše vyřčenému. Těch označení by na ně platilo víc, na novince pendlují mezi alt rockem, metalcorem, post hardcorem, zároveň svou melodikou mají potenciál oslovit lidi, co se jinak o tyto žánry nezajímají. Stačí, že půjdou na festivalu okolo stage, kde zrovna budou Meredith Hunter hrát. Ano, až tak zajímavá je ta muzika na první poslech.

Bezpochyby je to zčásti dáno produkcí a řadou zkušených hostů od Damiána Kučery po Rae Tomáška. Bez nich by Proud to be Different zněla jinak. Zároveň ale Meredith Hunter překvapí tím, jak dobře jim to hraje. Až se člověk ptá – kde celou tu dobu byli? Proč už nehrají mnohem větší koncerty? Nahrávka má vynikající hutný zvuk, skvěle dotažené vícehlasy, u nichž hodně dělá i to, že jsou odzpívané dobrou angličtinou.

Kvalitu desky potvrzuje i to, že dobrou polovinu skladeb můžou Meredith Hunter vydat jako singly. Tolik nápadů, kolik na Proud to be Different zazní, má řada žánrových kolegů roztažených na třech albech. Je až s podivem, že tu není prakticky žádná vata. Jasně, ke konci už to s těmi nápady není taková sláva a závěr alba je dohraný tak trochu žánrovou rutinou, jakou jsme slyšeli už u řady jiných kapel. I tak ale platí, že kdyby Meredith Hunter přehráli celou desku naživo, mají z ní hotový festivalový set.

Tahle kapela si rozhodně zaslouží pozornost a její novinka vysoké hodnocení, zajímavé ale bude sledovat, jak se jí bude dařit dál. Na Proud to be Different dokazuje, že má na víc, než v jaké pozici nyní je, teď je řada na promotérech a publiku. I proto jsme se rozhodli jí věnovat v tomto vydání Headlineru větší prostor, když nám do redakce deska dorazila, ten potenciál v ní nešlo neslyšet.

Jenže před Meredith Hunter teď stojí velká výzva, a sice nový repertoár nazkoušet naživo tak, aby obstál i na pódiu. Ve studiu si s lecčím vyhráli a opřeli se o zajímavé hosty, chleba se ovšem bude lámat u živého hraní. Na Proud to be Different si liberecká pětice nasadila laťku sympaticky vysoko a míří do první ligy tuzemských tvrdých kytar. Schválně, zda se jim to podaří potvrdit i na pódiu.

Verdikt: 82%

Výtečná deska skoro bez vaty, jen ke konci trochu ztrácí drive. Meredith Hunter ale na výsledek můžou být hrdí, jde o dotaženou českou rockovou nahrávku plnou nápadů.