Obrázek k článku Výjimeční hosté Prague Sounds. Zahrají Benjamin Clementine či Owen Pallet
| Šárka Hellerová | Foto: Prague Sounds

Výjimeční hosté Prague Sounds. Zahrají Benjamin Clementine či Owen Pallet

Festival, který loni u příležitosti čtvrtstoletí své existence změnil jméno ze Strun Podzimu na Prague Sounds, i nadále drží svou letitou filozofii. Ve dnech od 1. do 18. listopadu nabídne výjimečné koncerty v nejprestižnějších, moderních i neobvyklých sálech – každé vystoupení by mělo být i díky své dramaturgii jedinečným zážitkem.

„Jsem rád, že i letos vidím v programu hlavní principy festivalu, které sdílíme s Guyem Borgem a Vilémem Spilkou, s kterými se staráme o dramaturgii. Těší mě, že Prague Sounds opět představí program, který na žádném jiném festivalu u nás letos neuslyšíte. Umělci, kteří se všichni pohybují mimo zavedené žánry, vystoupí v prostředí, kde byste je nečekali a kde by to možná nečekali oni sami,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel akce Marek Vrabec představení letošního ročníku. Nečekanou změnou je absence vážné hudby mezi dosud oznámenými koncerty. Pořadatelé však avizovali, že novinky pro její příznivce oznámí ve čtvrtek 8. června a akce, která v dobách prezidentování Václava Havla začínala na Pražském hradě, se s nimi dle odhalených indicií vrací co se lokace týká ke svým kořenům.

Již dříve festival Prague Sounds oznámil, že své pojetí Talking Heads  7. listopadu ve Foru Karlín předvede africká zpěvačka Angelique Kidjo. Držitelka pěti cen Grammy a letošní vítězka Polar Music Prize před čtyřmi lety vydala svou verzi 43 let starého alba Remain in Light a právě to od ní v Praze uslyšíme. Před dvěma lety ji magazín Time pro její hudbu, práci velvyslankyně dobré vůle UNICEF a boj za práva žen v Africe zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.

Nyní byl představen zbytek programu: Poprvé v Praze vystoupí zpěvák a klavírista Benjamin Clementine, kterého již znají návštěvníci festivalu Colours of Ostrava. Držitel Mercury Prize z roku 2015 a majitel velmi podmanivého hlasu Prague Sounds zahájí 1. listopadu koncertem v Rudolfinu. Dále se na stejném místě představí jazzový basista Ron Carter, 3. listopadu se publikum může přesvědčit, jak zní hudebník, kterého díky počtu desek, na jejichž nahrávání se podílel, naleznete v Guinessově knize rekordů.

Smyčcové kvarteto JACK Quartet před čtyřmi lety na Strunách podzimu provedlo skladby řeckého avantgardního skladatele Iannise Xenakise, nyní se 6. listopadu vrátí s hudbou Johna Zorna. Vystoupí v La Fabrice.

Vizuálně působivý bude jistě koncert německého elektronika Alva Nota, jenž se v Pražském Veletržním paláci 8. listopadu představí spolu s evropským souborem soudobé hudby Ensemble Modern. Naopak sám se svými nástroji si 14. listopadu v DOX+ vystačí hudebník Owen Pallet, který s houslemi, kytarou, klávesami a svým zpěvem tvoří pomocí looperu bohaté působivé skladby. Dříve tvořil pod pseudonymem Final Fantasy a spolupracoval s Arcade Fire či Brianem Enem, aranžoval pro Taylor Swift i Pet Shop Boys. 16. listopadu v multimediální galerii CAMP vystoupí britský elektronický hudebník Nathan Fake. Svůj set doplní vlastním videoartem.

„V minulosti jsme byli u zrodu velkých hvězd jako jsou Ghostpoet nebo Young Fathers, vděčíme za to dramaturgovi Guyi Borgovi. Letos je tím jménem, které si zapamatujte, Kofi Stone,“ představil Vrabec posledního zahraničního hosta festivalu. Vycházející hvězda britské hiphopové scény se představí 17. listopadu v Lucerna Music Baru.

Minulý rok tuzemskou hudební scénu na Prague Sounds reprezentoval Jiří Suchý, tentokrát si svůj sen o koncertu v Rudolfinu splní o generace mladší hudebník. Se svou kapelou Bert & Friends zde 18. listopadu zahraje Albert Romanutti.