Obrázek k článku NOTY VOLE: Kořeny egománie Rogera Waterse a (ne)obnažování Lucky Vondráčkové
| boi | Koláž: Headliner

NOTY VOLE: Kořeny egománie Rogera Waterse a (ne)obnažování Lucky Vondráčkové

Podcastová revue časopisu Headliner pokračuje. Tentokrát pánové Honza Vedral, Dany Stejskal a Wlado Sejk sestavili žebříček kokotů rokenrolů, tedy hudebníků, které milujeme pro jejich hudbu, ale raději bychom neznali jejich postoje.

Vzhledem k aktuálním koncertům a kauzám se dočkáte důkladné analýzy kokotství i hrdinství Rogera Waterse. Dojde narekapitulaci jeho působení v Pink Floyd i legendární album The Wall. Právě kvůli písni In The Flesh? se totiž Roger Waters do problémů v Berlíněkde ho chtějí stíhat za možnou propagaci nacismu.

"Dělá to v rámci jasné umělecké licence už čtyřicet let. Dává smysl aplikovat na něj represe kvůli koženému kabátu a logu Westhamu na rukávu, který evokuje SS?" ptá se sugestivně Wlado Sejk. Debata, jaké má mít umění hranice, nečekaně vtáhla dohry i Jaromíra Nohavicu, kterému před rokem pořadatelé rušili koncerty, protože nechtěl vrátit Puškinovu medaili, jíž mu osobně udělil Vladimir Putin. "Když se pořadatel rozhodne, že někomu nechce udělat koncert, protože se mu nelíbí jeho názory, je to legitimní. Když jde ale o pokus z hlediska státní moci, jako u Rogera Wayterse ve Frankfurtu, tak to už jsme tu měli," shodnou se Honza Vedral s Danym Stejskalem. 

Součástí debaty je i hledání kořenů protiválečných myšlenek Rogera Waterse, kterému zemřel otec za 2. světové války. Ale i nesourodost jeho postojů vůči Palestině a Ukrajině, kdy se v jednom případě zastává slabšího a v druhém silnějšího. "Odpovědí na všechno je v případě Rogera Waterse zřejmě jeho antiamerikanismus," podotýká Honza Vedral. 

Wlado Sejk si všímá, že zatímco ego Rogera Waterse stále roste, jeho tvorba po konci Pink Floyd zůstala ve stínu legendární kapely.  A zatímco hraje skvělé koncerty, které čerpají z minulosti, pomalu ho dohání osud Pinka z jeho vlastního stěžejního díla. IRoger Waters totiž, místo toho aby si v osmdesáti užíval, že ještě dokáže přesvědčivě odehrát velké koncerty, postavil zeď mezi sebou a řadou svých příznivců. "Je to smutné, že jeho bývalí fanoušci vidí, jak se stal jenom další cihlou ve zdi ruské propagandy," komentovali to ostatně sami Ukrajinci po hudebníkově neslavném vystoupení v OSN v barvách Ruska. 

V programu podcastu NOTY VOLE jsme se zabývali ale i dalšími výtečníky. Došlo také na  vybrané citáty od Morriseyho, který mimo jiné pronesl: "V Kanadě musí přestat lov tuleňů, je to to samé jako pokus nacistů o vyhlazení židů." Erica Claptona a jeho problémy s černošskými muzikanty, Jarka Nohavicu, nebo Petra Koláře, který ze slibné dráhy metalového boha v Arakainu spadnul až do bažin autora hymny SPD.

"Zlejch starejch dědků je plnej svět, to my nebudem," končí Honza Vedral aktuální téma podcastu NOTY VOLE citátem ze známé písně J.A.R.

Ztracená Lucka Vondráčková

A pak přichází čas pravidelné rubriky Trendy, ve které se zabýváme nejúspěšnějšími písněmi na českém internetu. Žebříčku podle očekávání dominuje Marek Ztracený. Wlado Sejk si všímá podobnosti jeho písně s hitem Fix You od Coldplay, ale Dany Stejskal všechny zpraží. "Můžete si z toho dělat prdel, jak chcete. Ale je fascinující, jak tenhle chlapík, kterýmu jsme se všichni smáli, umí vystihnout okamžik, který všichni jeho posluchači chtějí slyšet,“ říká i s ohledem na tři vyprodané koncerty v Edenu. 

Hůř než Ztracený v této katovně dopadla Lucka Vondráčková se singlem Šance, jehož klip na účastníky naší revue působí jako softporno. "Něco tak bezpohlavního přitom snad ještě nenatočila," kroutí hlavou Dany Stejskal. "Chce s tím chlapem být, nebo nechce? Chce ta ňadra ukázat nebo nechce?" kroutí hlavou nad podbízivým videoklipem, který je plný lascivních detailů anic jiného z něj neutkví. 

"Když jsme vybírali fotografii ke glose, dlouho jsme hledali nějakou, která by pro Lucku Vondráčkovou nebyla ponižující jejím výrazem," všímá si Honza Vedral. "Působí to, že buď opravdu nemá vkus, nebo se pořád tlačí do nějaké svojí nebo cizí představy o popu, kterou naplňuje. Místo toho, aby dělala písničky, které ji samotnou budou bavit."

Rozhřešení přijde až s rubrikou tipů. V té se Wlado Sejk a Honza Vedral pohádají o novém singlu Blur a dozvíte se příběh singlu Už jsem v důchodu, kterým J.A.R. předznamenali album Jezus Kristus Neexistus? A nakonec přijde ušní červ. 

Co je obsahem pátého vydání? 

  • Kdy a proč se Roger Waters stal kokotem?
  • Měl by mu někdo zakazovat koncerty?
  • Čím naštval fanoušky Jarek Nohavica?
  • Stačí Markovi Ztracenému k úspěchu vykrádat Coldplay?
  • Proč je Lucka Vondráčková pořád v křeči?
  • Je nový singl Blur skvělý, nebo vyčpělý?
  • Plus čím nás okouzlili noví J.A.R.

Pánové Ságo, Šroubek a Šéfík vás zvou k poslechu páté části podcastové revue časopisu Headliner. Vítejte ve světě hudby, tak jak ji vidíme a slyšíme my. A nezapomeňte dorazit na živou show NOTY VOLE v neděli ve 14:05 na festivalu Rock for People!