Obrázek k článku Hniloba, death metal a drogy. Debut skupiny Můra překvapivě nadchnul Ameriku
| Radek Pavlovič | Foto: Caligari Records

Hniloba, death metal a drogy. Debut skupiny Můra překvapivě nadchnul Ameriku

Death metal, pomalý a hnilobný, těžký jako vzduch v opiovém doupěti. Tohle všechno představuje Můra, čerstvá krev tuzemského metalového undergroundu. Nemá toho za sebou mnoho, zahrála zatím jediný koncert a vydala jen dvě skladby. Přesto to stačilo k tomu, aby jméno kapely zadunělo undergroundem a první nahrávka vyšla rovnou v Americe.

Český metalový underground není zrovna titěrný, ale kombinace valivého špinavého doomu, deathu a blacku smíchaná s nihilismem, hnilobou a smrtí tu přece jenom chyběla. Dokud nepřišla Můra, „produkt covidové karantény, konzumace omamných látek a narušené psychiky“, jak kapelu definuje zpěvák Michal.

Můra existuje sotva chvilku, teprve na začátku roku 2020 se ve stejné zkušebně sešli členové nebo exčlenové Voluptas, Brauncholda, Sekeromlat a The Tower a spustila se manufaktura na metalové opiáty. „Byť lze o všech kapelách říct, že jsou více či méně metal, ať už temnější, či pomalý, s Můrou mají pramálo společného. Můra se na rozdíl od nich jak hudebně, tak konceptuálně rozhodně nejvíce dotýká smrti,“ vysvětluje Michal.

Temnější než současný deathmetalový hype

Můra není originální nebo přelomová, naopak nabízí spoustu klišé. Jenomže přesně takhle je to správně, takhle to nejhlubší underground, hnilobné žánry a jejich fanoušci vyžadují. Kvartet do jednoho kotle naházel inspiraci prověřenými jmény jako Grave Upheaval, Teitanblood, Katharsis, přidali trochu z estetiky Archgoat, možná vzdáleně i Incantation. Výsledek je Můra. Poznámku, že by tlející sound reflektoval současný hype kolem death metalu a podobných žánrů, ale kapela odmítá. „Nepovažujeme se za součást deathmetalových revivalů. Nepřísaháme na stejné kapely jako většina téhle nové vlny. Můra uctívá temnější umění, které stále nemá takovou oblibu jako dnešní death metal. Naštěstí!“ říká shodně celá kapela.

Drogy jako prostředek k poznání temnoty

Během prvních měsíců pandemie byl dostatek času, aby vznikly dvě dlouhé skladby. Zaznamenat je ve studiu byla ale pro kapelu mimořádně náročná výzva. Proč? Protože Můru tvoří čtyři silné individuality a každá z nich holduje jiným drogám. Proto není náhoda, že výsledek nahrávacích sessions ve smíchovském studiu Dödsmörd dostal titul Doom Invocations and Narcotic Rituals. Glorifikovat drogy ale není záměrem, o omamných látkách ostatně není ani v textech jediná zmínka. Drogy jsou ale zásadní esencí kapely. „Název vystihuje tvůrčí proces během samotného nahrávání, kdy fakt nikdo z kapely nebyl čistý,“ přiznávají členové Můry s tím, že drogy jsou pro ně prostředek k poznání temné stránky lidské duše a obecně přiblížení se ke smrti a temnotě.

Ať už bylo pozadí vzniku první nahrávky jakkoli komplikované, výsledek ve světě undergroundu zarezonoval. Přišlo hned několik nabídek na vydání, včetně zahraničních. Pro kapelu ale nebylo příliš podstatné, v jaké zemi nahrávka vyjde nebo jak velkému jménu se upíše, ale zda bude vybraný label relevantní a schopný dostat její tvorbu k té správné sortě posluchačů, fascinovaných podobnou muzikou. Volba nakonec padla na respektovaný label Caligari Records, který oslovili sami. „Máme v oblibě mnoho kapel, které na Caligari vyšly. Jakmile bylo demo hotové, poslali jsme ho tam. Ihned reagovali, že to vydají,“ popisuje Můra.

Demo vydané na kazetách zafungovalo, stačilo jen pár týdnů k vyprodání všech kopií. Momentálně vzniká nový materiál, kde by měl větší prostor dostat black metal, ale pomalý ponurý základ zůstane zachován. O vydání se postará zatím nezveřejněný zahraniční label.

Hrát venku na slunci nelze

Co teď Můru čeká? „V dohledné době snad dojde také ke společnému koncertu Můry se Zmyrnou,“ přibližuje Michal. Ostatně první koncert na podzim v Brně ukázal jasně, že rozdílné energie jednotlivých členů naživo překvapivě dobře fungují. Přesto ale koncertů bude spíš méně a kapela si bude vybírat. „Část z nás má ještě další kapely, rodinu nebo prostě různé povinnosti… na nějaké velké turné to příliš nevidíme,“ vysvětluje za kapelu Michal. „Chceme si také vybírat akce, které pro nás budou nějakým způsobem zajímavé a kam bude estetika a feeling naší hudby pasovat,“ dodává s tím, že před časem odmítli hraní na jednom metalovém festivalu, protože nemají zájem hrát koncert v odpoledních hodinách. „Hrát s Můrou venku na slunci prostě nelze,“ uzavírá.

A dál? Dál už zbývá jen zmar a nevyhnutelná smrt.

Co se píše ve světě

"Můra má potenciál stát se pozoruhodným úkazem doom/deathmetalové scény."
Metal Temple

"Atmosféra nahrávky je vynikající. Demo skutečně zní, jako kdyby vznikalo v nějaké kryptě."
MetalBite