Obrázek k článku LOKÁL: Seznamte se s nadějnými Taste the Lemon: „Hledat se je pozitivní“
| Marek Reinoha | Foto: Nikola Ramešová

LOKÁL: Seznamte se s nadějnými Taste the Lemon: „Hledat se je pozitivní“

S alternativní kapelou Taste the Lemon, kterou tvoří zkušení muzikanti, jsem se seznámil v rubrice Feedback, pro kterou jsem recenzoval jejich singl Ripples. Přestože zatím vydali pouze tři songy, jejich muzika mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl její příběh blíže poodhalit.

Kapelní začátky se vážou k roku 2022, kdy se baskytarista Petr Štěpán a kytarista Lukáš Gajdoš začali scházet doma a společně tvořili první skladby. Jak už to tak bývá, časem se začali poohlížet po dalších spoluhráčích. Nejprve se k nim přidal pianista Josef Vodička, kterého Lukáš znal z jamových úterků v Motole. Následně se jim přes inzerát podařilo najít bubeníka Mariána Bársonyho a kapela byla najednou čtyřčlenná. „Původně jsme si mysleli, že budeme čistě instrumentální kapela, která bude vymýšlet songy a pak uvidí, co se bude dít dál. Proto byly původně naše skladby delší. Některé měly přes pět až sedm minut, protože se v nich každý potřeboval projevit,“ řekl mi k začátkům kapely Lukáš.

Kapela se nicméně později shodla na tom, že by to chtělo přidat zpěv. „Nechtěli jsme mužský zpěv, ale naopak ženský, takže jsme si zase podali inzerát. Trošku nám trvalo ho nějak zaobalit, aby to nevyznělo sexisticky. Myšleno tak, že hledáme zpěvačku, a ne zpěváka. Ale povedlo se a v podstatě to klaplo na první dobrou. Ozvala se nám Tereza, šla s námi na zkoušku, sedlo si to a byli jsme kompletní,“ řekl mi Lukáš k poslednímu dílku do kapelní skládačky, tedy k příchodu zpěvačky a kytaristky Terezy Karáskové.

Debutový singl Narrow Lane.

Taste the Lemon tvoří muziku na pomezí trip hopu a různých poloh rocku, přičemž za hudebními nápady stojí zejména Lukáš s Petrem. Naopak autorkou textů a melodií písní je Tereza. Kapela na jaře roku 2023 debutovala singlem Narrow Lane, jež pojednává o nevyřešených vztazích mezi rodiči a dávno dospělými „dětmi“. Již na tomto songu byla zřejmá jejich instrumentální zručnost, citlivá práce s jednotlivými nástroji, přirozenými dynamickými přechody a zejména s vokály, které lze slyšet v různých polohách. Právě Terezin subtilní zpěv osobně považuji za jednu z největších deviz kapely.

Současně s písní Narrow Lane kapela vydala i singl Plastic Flowers, jenž pojednává
o křehkosti štěstí a trnitosti cesty k němu. Jedná se o šestiminutovou, epickou a značně alternativní rockovou baladu, která dala vzpomenout na instrumentální začátky kapely. Je postavena na hravé a sofistikované rytmice, jež je obohacena o skvělou jazzovou mezihru na piano. Za zmínku stojí i texty, které Tereza skládá a zpívá v angličtině. Je však dobré si je přeložit, protože nejsou prvoplánové, naopak jsou plné hlubokých myšlenek a silných emocí.

Poslední singl, který kapela vydala v letošním roce, je song Ripples s textem inspirovaným knihou Vlny od Virginie Woolfové. Jedná se o hodně povedenou, rozvibrovanou
indierockovou kompozici ve středním tempu s výborným frázováním a krásnou melodií v refrénu. Právě na téhle písni se kapela představila v trošku jiné, řekl bych instrumentálně vyšperkovanější hudební poloze než na prvních nahrávkách.

Z vydaných nahrávek a z jejich jisté žánrové „neukotvenosti“ jsem nabyl pocitu, že se Taste the Lemon stále ještě tak trochu hledají. „Určitě se nějakým způsobem hledáme, ale zároveň to v tuhle chvíli vnímám jako pozitivní věc. Každý máme za sebou nějakou svoji hudební historii a každý máme něco, co nás zkrátka baví. Diskutujeme o tom a hledáme v muzice nějaké shody. Ale vlastně mi přijde fajn, že ty písničky jsou trochu různorodé,“ odpověděla mi Tereza.

Tak či tak bude velmi zajímavé sledovat to jejich hudební objevování. Jsem zvědav, kam je zavede a čím překvapí na dalších nahrávkách. Nejlepší příležitost budeme mít na jejich plánovaném debutovém albu, na kterém kapela aktuálně pracuje. Jejich ambicí je mít do konce roku hotové mastery a na začátku příštího roku desku vydat.

Já osobně jsem bohužel zatím neměl možnost si kapelu Taste the Lemon poslechnout naživo, takže to určitě chci napravit. Nejbližší příležitost navštívit koncert této zajímavé skupiny se nám naskytne 9. listopadu v Kaštanu.

Videoklip k singlu Ripples.