Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Rodan je nový létající démon české popmusic
| Marek Reinoha | Foto: Lukáš Cetera

Čerstvé (z)boží: Rodan je nový létající démon české popmusic

Rodan je ohnivý létající démon z japonské fantasy, ale i jméno nadějného interpreta slibujícího rozvířit prach, pod jehož nánosem se ukrývá neprogresivní a zacyklená česká popmusic. Jedná se o sotva osmnáctiletého sympatického mladíka, který nedávno debutoval singlem Gone. A debutoval vskutku excelentně.

Rodan, vlastním jménem Rodan Tuka, se narodil v Neratovicích, ale od dětství žije v pražských Letňanech. Vždy měl dobrý vztah k hudbě (jeho rodiče jsou velcí hudební fanoušci a otec vášnivý kytarista samouk) a bavilo ho zpívání, ale s vlastní tvorbou začal až asi před dvěma lety, kdy dostal kytaru.  

„Začal jsem hrát i na ulici, nejprve převzaté skladby, postupně jsem zařazoval i svoje. Zpívám v angličtině, protože je to pro mě přirozené, angličtina mi přijde mnohem zpěvnější a ohebná, mám pocit, že v češtině zní můj hlas jinak.“ vysvětluje RODAN. Jako své inspirační zdroje pak uvádí zahraniční pop ale i nezávislou scénu, kterou poslouchají jeho rodiče.

Debutový singl Gone vydal v produkci Jana Čechtického (Ohm Square) a doprovodných vokálech můžeme slyšet Charlie One. Křehký song pozvolna otevírá téměř folkový kytarový motiv evokující tvorbu Passengera (mimochodem Rodan má i podobný hlas), aby se přidal beat a klávesy. A zaujme jemným ale výrazným zvukem, citlivou produkcí a skvělou angličtinou.

Určitě snese srovnání se světovou produkcí. Je to velmi slibný start. O Rodanovi určitě ještě uslyšíme, a my se na to budeme těšit.

Více: https://www.facebook.com/rodanmusicofficial