Obrázek k článku Southpaw: Už nám chyběly songy na hořkosladký hraně melancholie
| Honza Vedral | Foto: Brainzone

Southpaw: Už nám chyběly songy na hořkosladký hraně melancholie

„Starší vyzrálí chlápci hrajou zase Southpaw,“ shrnuje v podcastu Headliner CZ Karel Havlíček aka Karzi comebackovou desku kapely, která před lety učila české klubové publikum poslouchat indie pop. „Už jsme neměli kam dál jít. Se Southpaw jsme si splnili, co jsme mohli. Ve svým žánru jsme byli na vrcholu,“ vrací se k rozpadu před jedenácti lety frontman Jiří Burian aka Gregory.

Za tu dobu se jim oběma v hudbě dařilo. Gregory stvořil Kapitána Dema a stal se respektovaným producentem, Karzi se vrhnul na filmovou, televizní a reklamní hudbu, se kterou se chytnul i v Los Angeles. V rozhovoru s Honzou Vedralem přesto popisují, že jim celou dobu „něco“ chybělo - kapela a společná tvorba. „Začalo se nám čistě stejskat po tom spolu hrát a stát na pódiu,“ popisují, proč se rozhodli přivést Southpaw zpátky k životu. 
„Čísla nejsou hudba, ale past doby. Je dobrý soustředit se na kvalitu,“ mává Gregory rukou nad tím, že zatímco s Kapitánem Demem sbírá milionová views, aktuální singl Southpaw Head in the  Clouds je zatím na osmi tisících. „Demo je terapie, Southpaw jsou oáza,“ vysvětluje. 
Jak vznikala aktuální deska I’m really gonna miss these songs when I’m dead? Proč musela kapela vyměnit půlku sestavy? A proč nakonec nevzali nikoho z konkurzu? A kam se posunul indie pop, když jejich singl najednou nasadilo Radio 1 i Evropa 2?
Podcast Headliner CZ můžete poslouchat na Spotify, Apple Podcasts, Anchor.fm a v dalších servisech.