Obrázek k článku Roman Dorňák: Genius loci Bojiště je silný. Artu Kus je jiný než Trutnov
| Honza Vedral

Roman Dorňák: Genius loci Bojiště je silný. Artu Kus je jiný než Trutnov

„U třetího ročníku už nás přestali lidi srovnávat. Pochopili, že Artu Kus je jiný. Jsme jiná generace, chceme to v Trutnově pojmout po svém,“ říká pořadatel Roman Dorňák.

Festival Artu Kus se letos v legendárním areálu Bojiště Trutnov bude konat mezi 19. a 22. srpnem. Mezi hlavní hvězdy patří Dub FX nebo Boban Markovič Orchestra. Hudba ale není tím jediným lákadlem festivalu. „Jsme kreativní, výtvarné umění je u nás na stejné úrovni jako hudba nebo divadlo,“ líčí Dorňák v podcastu Headliner CZ detaily, kterými se Artu Kus odlišuje. 

Třeba tím, že před hlavním interpretem promítají film, který „načmárali“ diváci fixkami, které dostali hned u vchodu, zapojením mladých i ostřílených výtvarníků, kreativní zónou nebo slam poetry. Na experimentální stagi festivalu Art Kus bude letos k vidění „živá malba“ Jiřího Gruse, Petr Nikl nebo beseda s Petrou Procházkovou o Bělorusku. 

Řeč ale byla i o celém konceptu areálu Bojiště, který Dorňák se svou rodinou provozuje celoročně, festivalech Brutal Assault nebo Obscene Extreme, kde na různých pozicích sbíral zkušenosti. „Chceme vylézt ze škatulky regionu. Pokoušeli jsme se i o Public Enemy nebo Björk. Ale nechceme to uspěchat, nejdřív si chceme vybudovat jméno,“ popisuje. „Jde mi o to, aby byla muzika autentická. Je mi jedno, jestli je to post metal nebo disko.“
Jak se v dnešní době dělá festival? A nakolik je k tomu pořád potřeba nadšenectví?

Podcast Headliner CZ můžete poslouchat na Spotify, Apple Podcasts, Anchor.fm a v dalších servisech.