Obrázek k článku Radimo: Kato je génius, ale s Prago Union jsme museli od sebe. Nic jako glorchestra tu zatím nebylo
| Honza Vedral | Foto: Lugáš Wagneter

Radimo: Kato je génius, ale s Prago Union jsme museli od sebe. Nic jako glorchestra tu zatím nebylo

„Největší koncert? Hrál jsem v Bogotě v amfiteátru pro 40 tisíc lidí,“ rekapituluje producent a kapelník Champion Sound Radim Výchopeň známý jako Radimo.

Jeho jméno začalo poprvé rezonovat někdy před deseti lety, kdy postavil doprovodnou kapelu hiphopovým Prago Union. V dnešní době si jeho Champion Sound vybírají američtí rappeři jako doprovodnou kapelu turné po Evropě. A po celém světě s nimi létá coby dýdžej, který umí jako bonus show obohatit o saxofon a příčnou flétnu a navíc zastat roli tour manažera. 

Krom toho produkoval album cenami Anděl i Apollo oceněné zpěvačky Annet X. Jeho aktuálním projektem je nevšedně pojaté turné glorchestra, které letos hudebně propojilo Tata Bojs, Katarzii, Bratry nebo Vladimira 518 se symfoniky z Unique Orchestra. 

„Vždycky jsem chtěl dělat fůze. Glorchestra je projekt, který mi přišel do cesty. Když si představím, že hraje dýdžej se symfonickým orchestrem, je to ošemetná věc. Ale nakonec se to povedlo,“ ohlíží se Radimo za prvními koncerty druhého ročníku akce, ve které zastává roli hudebního režiséra. 

Je to prozatimní vyvrcholení cesty, která začala po jeho návratu z Londýna, kde si uvědomil, že by rád zkusil dát české hiphopové scéně život.

„Jsem saxofonista. Dlouho jsem hledal, kde zakotvit. Pak jsem přišel, že nejblíž je mi hip hop. Díky samplování do sebe může nasát jakoukoliv jinou muziku,“ vzpomíná Radimo na svoje začátky. „Měl jsem rád hip hop, ale nebyl jsem rapper, producent nebo dýdžej. Ani jsem nedělal graffiti. Ale vždycky mi imponovaly kapely, které dělaly hip hop živě.“ A tak se po vzoru The Roots nebo Herbalizer rozhodnul jednu takovou postavit. „Obě ty kapely měly velké nástrojové obsazení, ale vždycky uměly hrát striktně smyčku. To bylo něco, co mi tady chybělo,“ vysvětluje. „Naše specialita je provedení. Nemáme pocit, že když hraje živá kapela, je nutné přidávat věci, které v originále nejsou. Když producent udělal track, kde je smyčka bicích a není tam jediný úder na činel, tak to ten činel nepotřebuje. Není potřeba nic přidávat,“ popisuje striktní přístup, díky kterému se jméno Champion Sound stalo důležitým i mimo českou hudební scénu. 

Radimovy cesty se nejprve protly s Katem, který pro svoje Prago Union akorát hledal živý doprovod na větší festivaly. „byla to magie,“ popisuje Radimo situaci, kdy se setkali, Kato se Radima zeptal, zda by mu postavil kapelu a Radimo odvětil, že už ji pro něj má. Vydrželo jim to nějakých sedm let. Pak se "záměr" naplnil. "Rozešli jsme se v dobrým a s Katem se rádi vidíme. Ale měli jsme toho dost,“ vrací se Radimo ke konci spolupráce s Prago Union. „S ním to taky není jednoduchý. Je to genius se vším všudy žijící ve svém paralelním vesmíru. Došlo to do bodu, kdy jsme si řekli, že je na čase to posunout dál.“

Uvolněný prostor zaplnili Champion Sound hraním se jmény jako Diamond D, Smif N Wessun nebo Black Moon a dalším prorážením do Evropy. Přípravy na takové koncerty jsou přitom občas pořádné dobrodružství. „Často nám nedají ani tracklist, co chtějí hrát. Sledujeme na Youtube, co vlastně ten rok hrajou a podle toho se připravujeme,“ popisuje Radimo zkoušky, na nichž se kapela musí připravit opravdu na všechny scénáře. Pro něj osobně to znamená i hodiny strávené „hiphopovou archeologií“, tedy hledáním samplů, které je potřeba v rámci koncertů použít, ale jejich zdroj už dávno nikdo nezná. „To je náš zvuk. Co umíme zahrát živě a co neumíme, pouštíme jako sampl,“ shrnuje. 

„Českou scénu už mám o hodně radši než dřív. Největší nedostatek české hip hopu je ale muzika. Málokdo si vybírá muziku, která by mě vzala za srdce. Ale je tu řada skvělejch věcí a talentů,“ vrací se Radimo v podcastu Headliner CZ na domácí scénu, kde je aktuálně podepsaný pod úspěšným albem zpěvačky Annet X, jíž předpovídá velkou budoucnost.

Přesto jistou skepsi nezapře. „Všichni tu jednou v zajetých kolejích. Všem jde o úspěch víc než o muziku. Dělají se tu věci podle šablony a všichni se z ní bojí vystoupit, aby se jim náhodou nepřestalo dařit,“ uvažuje Radimo. „Stará scéna a nová scéna by se měly navzájem oplodnit.“ 

Že není třeba se jen honit za trendy ukáže chystané debutové album Champion Sound, které by po sedmi letech příprav mělo vyjít ještě letos. Coby hosté se ho budou účastnit zpěváci a rappeři z celého světa, se kterými se Champion Sound během let svého působení potkali a padli si do noty ez ohledu na styly a co zrovna frčí. „V momentě, kdy budou tvoje věci nadčasový, tě totiž přestane trápit, že trend stárne,“ uzavírá Radimo.

glorchestra naživo

Projekt spojující Tata Bojs, Vladimira 518,  Katarzii, Bratry či MC Geye a Ideu s Unique Orchestra bude letos k viděníještě čtyřikrát. 17. 8. v Hospitálu Kuks, 24. 8. na hradě Švihov, 7. 9. na zámku Orlík a 14.9. v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovice.