Obrázek k článku Pražská hudba II: Nobodylisten o generačním dokumentu, Yzomandiasovi i Emmě Smetana
| boi | Foto: Nedori

Pražská hudba II: Nobodylisten o generačním dokumentu, Yzomandiasovi i Emmě Smetana

Ve svých osmadvaceti se Jakub Nobodylisten Strach stal hlavním hrdinou nového dokumentu Generace A: Ať si každej dělá, co chce. "Jsem z toho taky v rozpacích. Ale není to žádný oslavný dokument, kde by seděla maminka a babička a vyprávěly, jak jsem skvělej," říká dýdžej a producent v pokračování série Pražská Hudba II.

"Je to zachycení doby a světa kolem mě. Lidi z jiných světů se z něj dozvědí něco o subkultuře," popisuje  v rozhovoru s Honzou Vedralem snímek režiséra Kryštofa Zvolánka, který měl premiéru na jihlavském filmovém festivalu.
Nobodylisten za sebou má silný rok. Je podepsaný pod úspěšným mixtapem J.EDEN E-GEN, který udělal pro Yzomandiase, produkoval část alba Emmy Smetany a Jordana Haje a znovu naskočil do kolotoče večírků a dýdžejských parties, ze kterých před covidovým obdobím vystavěl fenomén jménem Addict. "Tempo, kterým jsme já a parta kolem jeli, bylo vražedný. Neuměli jsme na nic říct ne. Naučil jsem se zpomalit," ohlíží se nyní za obdobím posledních dvou let.

Addict Sound v hibernaci

V případě Nobodylistena platí, že co přinesl covid, otevření kultury zase odneslo. "Čas, který jsem získal, byl cenný. Vzal jsem si z toho to, že je občas fajn se pozastavit. A na všechno neříkat ano. Že je dobrý si jen tak sednout do studia a chvíli přemýšlet," vrací se Strach k období, kdy jeho dýdžejskou dráhu přerušily lockdowny a rozhodl se založit vlastní vydavatelství Addict Sound. Vydal sice chválená alba Aid Kida nebo Himalayan Dalai Lama, ale k soběstačnosti to nestačilo. "Nejsme aktuálně aktivní. Mrzí mě to, ale musím přiznat, že to byla kláda," říká Nobodylisten. "Label vznikl za covidu. Měl jsem na to dost času. Teď už to se svýma vlastníma vlastníma aktivitama nejsem schopen zvládat. Byznys model jsem zatím nenašel. Rozjíždět nový label, aby si na sebe vydělal, není sranda."

Dokument jsem si neobjednal

Ve stejném období začal vznikat i dokument Kryštofa Zvolánka Generace A, se kterým v těchto dnech objíždí kina. "Jasně, je to docela brzo. Ale není to oslavnej dokument, že by říkal: Ó tady je Jakub, ten nás všechny spasí," reaguje na otázku, zda v osmadvaceti letech přeci jen není na natáčení dokumentu trochu brzo. "Není to tak, že bych si o sobě nechal vytvořit film, to by mi bylo proti srsti. Je to dokument, ve kterém figuruju. Časová osa, kde se lidi z jiných světů dozvědí něco o naší subkultuře," myslí si Strach. Sám do obsahu nezasahoval. "Vyhazovalo se jenom nějaké explicitní šňupání kokainu - ne moje -, se kterým měli problém tvůrci. Jinak tam všechno  zůstalo," dodává. 

Mezi dvěma světy

Nobodylisten je letos podepsaný pod dvěma alby z úplně odlišných světů. "S Yzomandiasem to bylo trochu peklo. Míchali jsme 54 tracků a od některých jsme měli třeba deset verzí. Vymyslel jsem strukturu mixu, která se asi šestkrát předělávala, aby to nebyla nuda," popisuje vznik úspěšného mixtapu J.EDEN E-GEN, který rezonoval hiphopovou scénou. 

Práce na popovém albu Emmy Smetany a Jordana Haje vznikla stejně spontánně a přirozeně. "Jsou to moji dobří kamarádi. A obdivuju dobře udělaný pop. Třeba Harry Styles, to je tak vyleštěný a naleštěný a dobře vyprodukovaný, že to naprosto adoruju," říká Nobodylisten. "Baví mě širší záběr hudby. Sám třeba poslouchám i neoklasicismus."

Problém nebyl ani v tom, že Haj je členem crew Kapitána Dema, který je dlouhodobě s Yzomandiasem a českou hiphopovou scénou ve sporu. "Všichni moji kamarádi, se kterými dělám hudbu, vědí, že mě baví propojovat lidi. Pokud má někdo s někým nějaký problém, neznamená to, že se s ním nebudu bavit já," odmítá téma příliš řešit. "Nesnáším žabomyší války, chci kreativně tvořit. Jordan s Yzomandiasem se navíc normálně baví. Tam to jde jinam, to nebudeme rozebírat, nejsme tu v bulváru."

Kluk z Blesku

Právě na titulní stránky bulváru se přitom Nobodylisten letos neplánovaně dostal hned několikrát. Mimochodem i kvůli líbací fotce právě s Jordanem Hajem. "Ani jsem o tom nevěděl, poslal mi to máma, že jí to poslala babička. Nechci patřit mezi tuhle skupinu a dělat ze sebe bulvární celebritu," není Strach z nečekaného mediálního zájmu příliš nadšený. "Bulvár mě štve. Nechci tam být a ty lidi, kteří Blesk čtou, podle mého ani vůbec nezajímám. Naopak část mojí scény mě zavrhla. Když děláš undergroundovou akci, ze které Addict vyrostl, tak to ty lidi štve a irituje. A já to chápu a respektuju."

Vyprodat Eden

Právě Addictu se Nobodylisten plánuje věnovat. Před vypuknutím covidu měl v plánu uspořádat největší rave party pro osm tisíc lidí v hokejovém Edenu. V současné době s týmem hledá místo, kde by se party podle jeho pravidel dala uspořádat. "V tom levelu, který jsme se naučili – světla, zvuk, stage – potřebuju minimálně dva tisíce lidí, aby se to zaplatilo," poznamenává Nobodylisten. Ještě předtím, než se vrátí s Addictem, by se ale měli dočkat příznivci jeho produkce. Již brzy se totiž s albem vrátí duo VR/Nobody, které tvoří se zpěvákem Václavem Roučkem. "Už nás čekají jenom poslední věci v mixu," říká Strach o novince. K vydání by měla být připravena v příštích měsících, které má po covidové pauze zase zaplněné živými akcemi, mejdany a nově i koncerty s filmem o generaci, jejíž příslušníci si mohou dělat, co chtějí.

O podcastové sérii Pražská hudba II

Naplnily se vize během krize? V druhé sérii podcastů Pražská hudba se hudební časopis Headliner vrací k reálným dopadům koronavirové krize na hudební branži a dění v Praze. Jak se pražská hudební scéna, její podoba i vnitřní chod proměnily? To se dozvídáme prostřednictvím konkrétních příběhů umělců, promotérů, provozovatelů klubů, zástupců technických profesí či producentů.
Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.