Obrázek k článku Osm let Headlineru aneb debilní redakční kecy live
| Honza Vedral | Foto: Dany Stejskal

Osm let Headlineru aneb debilní redakční kecy live

Headliner slaví osmé narozeniny a u této příležitosti za mikrofony podcastu Headliner CZ s šéfredaktorem Honzou Vedralem zasedli vydavatel Dany Stejskal a otec zakladatel Jarda Konáš. Výsledkem je padesát minut vzpomínání, které místy evokuje naši legendární interní diskusní skupinu Debilní redakční kecy, která zanikla tím, že jsme z ní postupně všichni uraženě odešli.

„Na jedné besedě  se objevil mladý muž, kterému jsem tykal. Myslel jsem si, že je to studentík,“ popisuje Jarda Konáš své první setkání s vydavatelem Dany Stejskalem. Všechno ale bylo jinak. „Chtěl jsem si s ním povídat o hudebních masakrech. Když jsme měli vypitou lahev, vyplynulo z toho, že by Jarda rád dělal něco navážno,“ vzpomíná Dany, kde se v roce 2014 vůbec vzala myšlenka založit hudební časopis pro tablety a chytré telefony. 
Konáš tehdy začal objevovat nový svět. „Až díky Danymu jsem pochopil, že je tu úplně jiný segment médií. Byla to pro mě atmosféra vzdělávání. Jenom jsem poslouchal návrhy a říkal si, v jaké jeskyni jsem žil?“ popisuje dobu. Z nadšenectví těch dvou vznikl časopis, kterému nikdo nevěštil velkou budoucnost, jeho dnešní šéfredaktor se mu smál a jako komerční projekt ho nebrali ani ti dva, co ho zakládali. „Přiznejme si, že v tý době to vůbec nedávalo smysl. Chtěli jsme malou čtyřiceti stránkovou věc, kterou se budeme chlubit a bude hezká. Větší ambici jsem s tím neměl,“ shrnuje začátky Dany Stejskal. 
Jenže zájem čtenářů rozhodnul o jiné cestě. 
Cestu Headlineru lemovala řada příhod, které časopis a jeho redakci provázely. Hezky to ilustruje vznik nultého vydání, které nikdy nevyšlo, ale na jeho obálce byli Hentai Corporation. „U stolečků v Rock Café seděly nějaký máničky a řvaly na mě: Éj hudební masakry, pojď si přisednout! A to byli Hentai Corporation,“ popisuje Jarda Konáš první setkání s kapelou, která se brzy stala důležitá nejen pro nově vznikající časopis, ale i pro tuzemskou hudební scénu. „Začali tím, že vypadám jako Benny Anderson z Abby. A stali se z nás přátelé spojení alkoholovým poutem,“ vzpomíná Konáš.
Kdo všechno vlastně redakcí Headlineru prošel? A co důležitého i nedůležitého jsme během těch osmi let zažili? A jakou má Headliner budoucnost?
Poslechněte si speciál našeho podcastu a nezapomeňte dorazit 17.3. do Malostranské Besedy na oslavu osmých narozenin Headlineru s Kateřinou Marií Tichou a Bandjeez, Sofianem MedjMedjem, All Mad Here a Black Holes.