Obrázek k článku NOTY VOLE: Raději umělou inteligenci než týrání Dalibora Jandy!
| boi | Foto: Headliner

NOTY VOLE: Raději umělou inteligenci než týrání Dalibora Jandy!

Podcastová revue časopisu pokračuje. Tentokrát si pánové Honza Vedral, Dany Stejskal a Wlado Sejk vzali na paškál téma využití umělé inteligence v hudbě.

Debaty o umělé inteligenci a jejích možnostech sílí. Ve třetím vydání podcast NOTY VOLE jsme se proto podívali na historii jejího využití v hudbě.

"Musíme začít u Isaaca Asimova a bratrů Čapků, když Josef Čapek vymyslel slovo robot," začíná ze široka Wlado Sejk. A historii AI v hudbě stopuje až do padesátých let minulého století. Dojde i na ukázku hudby Antonína Dvořáka, kterou ve skutečnosti nenapsal. Nebo aktuální kauzy "nového" alba manchesterských Oasis, na němž místo Liama Gallaghera zpívá stroj. Či "falešného" songu, který spolu nikdy nenatočili The Weeknd a Drake. A přesto nasbíral na TikToku přes 13 milionů zhlédnutí, než ho společnost Universal zařízla kvůli porušení autorských práv. 

A co by o našem podcastu a časopisu Headliner zarapoval Eminem? "Zadali jsme umělé inteligenci, aby napsala text, nechali jsme ji napodobit Eminemův hlas a za pět minut dali dohromady pomocí algoritmů beat," říká Honza Vedral. 

V podcastu NOTY VOLE nechybí ani pravidelné rubriky trendů a tipů na novou hudbu. "Skutečně tě nenávidím, Honzo Vedrale!" vzteká se Wlado Sejk těsně před velkým odhalením, které se týká dvojice Štísko a Poupěnka.

"Připomíná mi to mučení důchodců. Jako když Miloše Zemana přestěhovali do ložnice a dali mu tam místo postele stůl," popisuje naopak Honza Vedral své dojmy z nového singlu, do kterého si Raego přizval Dalibora Jandu. Výsledek totiž připomíná týrání nemohoucích.

A jak dopadl v hodnocení pánů Sága, Šroubka a Šéfíka nový Calin a jeho odbočka ke kytarám? A jak Sofian Medj Medj s Benem Cristovao? A čím osazenstvo studia oslovila zpěvačka Máří, King Krule a Joe Bonamassa? Vítejte ve světě hudby, tak jak ji v Headlineru vidíme a slyšíme my. 

Co je obsahem třetího vydání? 

  • Jaká je historie umělé inteligence v hudbě?
  • Proč posloucháme podle algorytmů?
  • Může Eminem opravdu rapovat o Honzovi Vedralovi, Dany Stejskalovi a Vladimíru Sejkovi?  
  • Mocnářské tajemství Štístka a Poupěnky odhaleno
  • Jak se Raego rozhodl mučit Dalibora Jandu. 
  • A čím nás okouzlila nová hudba, kterou nahráli King Krule, Máří, nebo Joe Bonamassa.