Obrázek k článku Bára Poláková: Začalo to rozchodem. Ale proč u pramene Labe?
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

Bára Poláková: Začalo to rozchodem. Ale proč u pramene Labe?

Třetí album On/Off, které nedávno vydala Bára Poláková, patří mezi nejlepší české popové nahrávky první poloviny roku. Nejen, že na něm jsou krásné písničky a silné melodie, ale taky osobní témata, která Bára do skladeb umí dostat s humorem sobě vlastním.

"Nikdo z nás nechce být s někým, kdo ho nemiluje," říká v rozhovoru s Honzou Vedralem v podcastu Headliner CZ, v němž nahrávku společně a do detailu rozpitvali pěkně skladbu po skladbě.

Album překvapivě otevírá kytarová vypalovačka s perfektním absolutním rýmem Rámen - ramen. "A ještě je tam k tomu ten pramen Labe," vypráví Bára pobaveně. "Když jsme to s Davidem Hlaváčem u něj na chalupě psali, smáli jsme se. Slovo pramen – to je jasný rým, který jsi mohl použít, ale ty to neuděláš! Dáš ho před to Labe! A ještě je to k tomu v kontextu té písničky taková blbost. Kde jako ti dva budou? Někde v Krkonoších? Vůbec nevím, proč, ale já si u toho představovala, jak jedou na loďce někde u Mělníku, jenže tam je soutok Vltavy a Labe. A ne pramen Labe!"

Vznik úvodní skladby alba připomínal spíš typické blbnutí, které obyčejně ani neopustí zkušebnu. "Vypadalo to neuvěřitelně, že tohle snad ani nemůže být písnička. Podobně jako u DESE jsem si říkala, že tohle snad ani nemůžeme pustit ven. Pak jsme to nahráli po první refrén a já si to pouštěla pořád dokola v autě..." popisuje Bára Poláková vznik netypické "rozchodovky".

"Ráda dávám písničkám čas, aby si sedly. Auto je pro mě dost zásadní místo. Jsem zároveň aktivní a zároveň v určité pasivitě, ale velmi soustředěná. Jednou mě nějak po cestě napadlo toto: „Už nikdy neříkej mi babe.“ Chtěla jsem tím Davida překvapit, a tak jsem mu nic neřekla a nechala ho rovnou pustit nahrávání," pokračuje ve vyprávění, jak svého kolegu při nahrávání odzrbojila  ve studiu. "Máme na tom prvním jetí nahraný, jak padáme na zem a jeden z nás si, tuším, cvrnknul do kalhot. Nechám zahaleno do tajemna, který to byl. Každopádně je to úplnej úlet."

Skladba Rámen - podobně jako celé nové album - ukazuje, že i rozchodové písničky v sobě mohou obsahovat humor a smíření. "Tady je to zrovna jasné – když ti někdo řekne, že s tebou nechce být, tak ať s tebou není. Je to úplně v pořádku. Nikdo z nás nechce být s někým, kdo ho nemiluje. Proto je tam ta věta: Nemám čas dokazovat, jaká nejsem.“ 

Když se s Davidem Hlaváčem shodli, že to není vtip, ale opravdová písnička a ta že na nové album rozhodně patří, zbývalo vyřešit už jedinou věc. "Nebyla jsem si jistá, jestli je dobré album otevírat zrovna takovým tématem," vypráví Bára Poláková. "Těsně před masterem, kdy jsme měli říct finální pořadí, jsem psala Davidovi: „A mělo by to začít rozchodem? Není to blbý?“ Odepsal: „Jestli tímhle rozchodem, tak stoprocentně ANO!“

To je ale jen příběh první písničky. Co všechno se ještě odehrávalo při nahrávání alba On/Off a jak k němu Bára Poláková přistupovala si můžete poslechnout v podcastu Headliner CZ, nebo přečíst v titulním rozhovoru červencového Headlineru, ve kterém vypráví o tom, jak se prozpívala do klidu.