Obrázek k článku Blur jsou zpátky. Hudební Británie žije comebackem hrdinů ostrovního rocku
| Jarda Konáš | Foto: Reuben Bastienne-Lewis

Blur jsou zpátky. Hudební Británie žije comebackem hrdinů ostrovního rocku

Britští Blur se vrací. Vydávají novou desku, mají dvoják ve Wembley… Zní to, jako kdyby byly zase devadesátky.

Svého času šlo o jednu z nejslavnějších ostrovních kapel. Přetahovanou s Oasis o první místa v tamních hitparádách žilo tolik fanoušků i novinářů, že se tomu období začalo říkat „britpopová bitva o Británii“. Jenže to bylo téměř před třiceti lety. Z britpopu je mrtvý žánr, jehož ozvěna dnes rezonuje v několika altrockových kapelách, členové jak Blur, tak Oasis se věnují sólové tvorbě. Obzvlášť zpěvák Damon Albarn je v tomto ohledu k nezastavení, kromě úspěšných Gorillaz sestavil kapelu The Good, The Bad & The Queen, vydal dvě sólové desky pod vlastním jménem, věnoval se produkci, skládal soundtracky a s tím vším se ještě snažil naživo objíždět svět. Ostatní členové Blur za ním ale nezaostávají.

Sólovky i sýry

Poprvé se kapela rozpadla v roce 2005. Reunion na konci dekády sice udělal fanouškům radost, ale na dlouhou dobu vedl jen k nárazovým koncertům a novému vydání starého materiálu. Až v roce 2015, dlouhých dvanáct let od poslední desky, přišli Blur s novou studiovkou The Magic Whip… a po turné se zase rozešli každý svým směrem.

Pilotní singl z nové desky.

Ono se tomu nedá moc divit, jednotliví členové byli zkrátka příliš zaneprázdnění jinou prací a vedlejšími projekty. Přesně to vyjádřil bubeník David Rowntree v loňském rozhovoru pro NME: „Náš problém, jako řady dalších kapel, je ten, že spolu chceme hrát, ale nemáme k tomu příležitost. Teď se ty příležitosti zase trochu objevují, tak holt uvidíme. Nám všem se do toho chce, to vám říkám, nám se do toho chce!“ Je tak trochu symbolické, že Rowntree tohle prohlásil v rozhovoru, který dával u příležitosti představení svého vůbec prvního sólového singlu.

O dva měsíce později kytarista Graham Coxon kolegova slova popřel: „Reunion Blur? Tak o tom jsem s nikým ani nemluvil, vůbec nevím, co tím myslíte. Nějakou dobu jsem s nikým z kluků nemluvil. I když nedávno jsem poslal esemesku Alexovi (James, baskytarista), ale byl na tom svém fesťáku a neodpověděl.“ Tak situaci v kapele popsal Coxon novinářům, když představoval debutovou desku nového projektu The Waeves založeného spolu s Rose Elinor Dougall z kapely Pipettes.

Alex James sice není sólově tak aktivní, ale zaneprázdněný je snad ještě víc. Zmíněný The Big Feastival se každoročně koná na jeho farmě v Oxfordshire. Plány nejsou malé, chtěl by z toho mít jednou „Glastonbury, ale s exkluzivním jídlem“. Právě proto James založil festival spolu s Jamiem Oliverem, oba jsou pro mnohé garanty dobrého programu i gastronomie, byť druhé Glasto z toho asi nikdy mít nebudou.

Z Jamesovy strany nejde o žádné rozmary stárnoucího rockera, co si plní sny. Naopak, farmaření se věnuje už roky a jako zemědělec se zaměřil na výrobu kozích sýrů. V průběhu let je dotáhl do takové dokonalosti, že několik jeho produktů se dostalo do novinových gastro rubrik a jeden jménem Farleigh Wallop s tymiánem v roce 2008 dokonce získal cenu pro nejlepší kozí sýr Británie. Představa festivalu na farmě u takového chlapíka zní hned jinak, že?

Okolo možného návratu a další desky zkrátka Blur mlžili a v rozhovorech volili vyhýbavé odpovědi. Vloni na podzim ale oznámili, že se vrátí na pódia. Už za sebou mají několik festivalů, 8. a 9. července je čekají samostatné koncerty ve Wembley a pak se zase vydají na fesťáky po celém světě.

„My naše písničky hrajeme rádi a říkali jsme si, že už je sakra čas zahrát je zase naživo,“ okomentoval Albarn návrat na pódia. A to tehdy ještě nikdo netušil, že kapela rovnou chystá novou studiovku…

Teď je stihneme

Ta dostala název The Ballad of Darren a bude obsahovat deset skladeb. Produkce se chopil James Ford, který dříve spolupracoval například s Depeche Mode, Foals či Arctic Monkeys. Všechno začalo u Damona Albarna, který uprostřed posledního turné s Gorillaz začal dostávat nápady na nové písně vhodné pro Blur. „Demáče jsem nahrával hlavně v zasedačkách, ale byl tam jeden krásný moment. V Montrealu jsem měl před sebou Leonarda Cohena namalovaného přes celý dům na protější straně ulice. Nad ničím jsem nepřemýšlel a prostě psal od srdce. Když jsem se vrátil z turné, rovnou jsme začali zkoušet a pak vlítli do studia,“ prozradil zpěvák na tiskovce k nové desce.

Loňský debutový singl bubeníka Davea Rowntreeho.

Jeho slova doplnil Alex James: „Byly tam momenty čiré radosti. U skladby, kterou desku otevíráme, jsem si říkal: Můj bože, ono je to zpátky! Měl jsem tam takovou jedinečnou chvilku. Většinu času jsem basu nahrával rozvalený na gauči. A tohle mě donutilo vstát a skákat nahoru a dolů. Trochu jsem šílel. Bylo to nádherné.“

Když se novináři zeptali, co znamená název The Ballad of Darren, překvapil je Albarn tvrzením, že Darren je reálný kluk, o němž v devadesátkách rozepsal písničku. „Chtěl po mně pětadvacet let, abych ji dodělal. Vždycky mi říkal: Tak co, kdy to bude? Takže když jsem ji konečně dopsal, mohla mít jen jeden název, Balada
o Darrenovi. Jenže pak mi došlo, že vlastně není o něm, ale o něčem úplně jiném.
Ovšem tahle samotná písnička vlastně skvěle vystihuje, o čem je celá deska. Je to taková rodinná záležitost.

Vzhledem k tomu, že po vydání The Magic Whip se Blur na osm let zase rozpadli, netroufá si v tuto chvíli nikdo, nejspíš ani sami muzikanti, hádat, co bude s kapelou dál. Stát se může cokoli, třeba zůstane na scéně a pustí se do další práce. Pravděpodobnější ale je, že se jednotliví členové zase rozejdou, jeden ke svým sólovým projektům, další ke kozím sýrům. Proto nezbývá než si užít, že jsou teď Blur alespoň na chvíli zpátky. Deska vyjde 21. července a během léta můžeme Blur kromě Wembley ještě stihnout na festivalech v Itálii, Francii, Belgii a severských zemích. Pak už bude jenom Japonsko, Jižní Amerika a dál? Kdo ví…