Obrázek k článku ZA OBZOREM #5: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Nice Swan Records

ZA OBZOREM #5: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Různé styly, odlišné lokace i stádia kariér. To je devět následujících hudebních tipů. Převažuje v nich otevřenost, zaměření na lásku v jejích nejrůznějších podobách, dámské vokály a s nimi spojená artikulace témat z jejich úhlu pohledu. Nabídka je ale samozřejmě pestřejší, stačí se jen zaposlouchat.

Trio The Orielles z anglického Manchesteru chystá na 7. října vydání svého třetího alba. Jmenuje se Tableau a jako dvojalbum nabídne 16 položek. Zatímco předchozím deskám dominovala hravost a taneční poučenost, novinka má být víc experimentální. První ochutnávkou, která to potvrzuje, je zasněný singl BEAM/S. Ani přes osmiminutovou stopáž a pomalejší rozjezd ale rozhodně nenudí.

V polovině října vypustí do světa své nové EP nazvané Break! novozélandská kapela Fazerdaze, jinak také zpěvačka, producentka a multiinstrumentalistka Amelia Murray. S novou hudbou si dala docela načas, protože předchozí deska, debut Morningside, je z roku 2017. Po turné k němu mluvila o hlubokém pocitu vyhoření. Dala si proto pauzu, rozešla s lidmi, s nimiž vztahy dobře nefungovaly, podepsala novou smlouvu s nahrávací společností, přestěhovala se do svého. Novinka na debut plynuje navazuje a singl Break se tak nese ve stylu příjemného indie rocku, odkazujícího na 90. léta a kapely typu Blur, Sleeper nebo Elastica. 

Kytarový kvartet Sprints z Dublinu má nový singl Literary Mind. Chytlavý, taneční, který člověka strhnu. Dle zpěvačky Karly Chubb jde o jednu z nejodvážnějších věcí Sprints, co se námětu týče. Zaměřuje se na queer lasku ve světě, kde je stále preferován heterosexuální způsob života, a kde se menšina musí přenést přes nejrůznější obtíže.

Je jich šest, pochází z New Yorku a pojmenovali se Phantasia. Před třemi lety vydali první demo, aktuálně se pak chlubí debutem Ghost Stories. Barevnou a pestrou směsicí devíti skladeb, jimž dominují zajímavé ženské vokály, kytary a syntezátory. Nad tím vším se ale klenou dobře napsané a zaranžované písničky.

Zpěvačka, kytaristka a autorka Harriet Fraser-Barbour není na australské hudební scéně žádné neznámé jméno. Posledních pět let se kromě jiného věnuje také svému projektu Workhorse, s nímž letos v létě vydala debutové album NoPhotographs. Na ploše deseti skladeb nabízí poctivou poučenou kytarovou muziku. 

Loni na jaře vydala skladatelka a producentka z Brooklynu Rachika Nayar debut, aktuálně je k poslechu její druhé album Heaven Come Crashing. Moderní, dobře zprodukované, jež se nebojí kombinace kytarové a elektronické hudby. Důkazem je i singl Heaven Come Crashing.

Americké power popové trio Shaylee z Portlandu letos na jaře vydalo desku Short​-​Sighted Security, teď na ni navazuje aktuálním singlem Clearwater. Zpěvačka a kytaristka Elle Archer ho popsala jako písničku o o platonické lásce, konkrétně o tom, jak šla před rokem na rande. Vztah z toho sice nebyl, ale vyslechla si tam zajímavý příběh o pobytu v sektě Clearwater, který propsala do aktuálního singlu.

Dublinské elektro post-punkové duo Bean Si vydalo svůj debutový singl Nyctophobiaby. Evokuje kapely z přelomu 70. a 80. let a nabízí táhlé klávesové plochy a zastřenou atmosféru.

A na závěr ještě jedno ambientní zklidnění z irského Belmulletu. Odtud pochází skladatel a multiinstrumentalista Seamus O'Muineachain, který letos na jaře vydal své páté album Different Time Zones. Na 1. října naplánoval vydání další řadovky Isthmus, na níž najdete také singl Mouth of the Isthmus.