Obrázek k článku Vesna u diváků propadla. V Eurovizi podruhé triumfovala Švédka Loreen
| boi | Foto: Sarah Lousie Bennet (EBU)

Vesna u diváků propadla. V Eurovizi podruhé triumfovala Švédka Loreen

Pouhých 35 bodů od diváků získala dívčí skupina Vesna, která reprezentovala Českou republiku písní My Sister’s Crown. Celkově skončila desátá, a to zejména díky bodům odborných porot.

Vítězkou Eurovize se suverénně stala švédská Loreen s písní Tattoo. Devětatřicetiletá zpěvačka tak zopakovala svůj triumf z roku 2012 a potvrdila pozici favoritky letošního ročníku, na kterou vsázeli všichni bookmakeři. 

Na švédské scéně je známá od roku 2004, kdy se účastnila tamní talentové soutěže Idol, v níž skončila čtvrtá. Následně pracovala jako televizní moderátorka a podílela se na produkci a režii několika reality show. Má marocko berberské kořeny. Stejně jako v případě své první účasti v Eurovizi, kdy uspěla s písní Euphoria, vsadila namísto bizarností či lidových atributů na silnou, melodickou skladbu postavenou na kontrastu elektronického tanečního rytmu s klenutým zpěvem. V historii je po irském zpěvákovi Johnny Loganovi teprve druhá, kdo Eurovizi vyhrál dvakrát. 

Typický eurovizní bizár tak měl své místo na druhé pozici, kde se umístil „technostriptér“  Käärijä. Ten reprezentoval Finsko písní Cha Cha Cha s vtipným hyperpopovým finále. I fanoušci na místě přímého přenosu v Liverpoolu chytlavým pokřikem „Cha Cha Cha“, který vetknul do refrénu, přehlušovali moderátory. A kdyby bylo hlasování jen na hlasujících a nemluvily do něj odborné poroty, vyhrál by Käärijä letošní Eurovizi na plné čáře. Od diváků získal přes 370 bodů.

U sledujících naopak ve finále neuspěla česká dívčí skupina Vesna, která za svoje vystoupení založené na myšlence sesterství a "panslavismu" ještě před propuknutím soutěže sklidila kritiku. Na sociálních sítích následně musela vysvětlovat, že z její strany nejde ani o nevědomou podporu Ruska, kterou v jejich vystoupení řada diváků viděla. Podrobněji o tom na Twitteru psal zpravodaj české televize Andreas Papadopulos.

Nedařilo se ani hostitelské Velké Británii, kterou svou taneční písní reprezentovala zpěvačka Mae Muller. Ve finále však skončila až na chvostu tabulky. Ještě méně bodů od poroty i diváků si připsala poslední německá skupina Lord of the Lost se svým pokusem zkopírovat Rammstein.