Obrázek k článku V Londýně odhalili murál Keitha Flinta. Připomíná den prevence sebevražd
| Michael Švarc | Foto: Instagram Akse_P19

V Londýně odhalili murál Keitha Flinta. Připomíná den prevence sebevražd

Londýnský obvod Hackney má novou ozdobu. Na jednom z domů vznikl mural art zpěváka Prodigy Keitha Flinta, který má mimo jiné připomenout den prevence sebevražd v pátek 10. září. Lokalita nadživotní podobizny přitom není náhodná.

Obří mural art, jak se podobným nástěnným uměleckým dílům říká, se nachází nedaleko klubu Four Aces Club, kde Prodigy odehráli v roce 1991 svůj úplně první koncert, píše server NME. „Respekt všem, kteří se spojili, aby dílo pomohli vytvořit,“ okomentoval murál Flintův spoluhráč Liam Howlett s tím, že problematika sebevražd je kapele blízká.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Akse (P19 Crew) (@akse_p19)

Autorem murálu je umělec Akse, který se spojil s festivalem hudby a duševní pohody Headstock. Tvorba díla byla sponzorována prostřednictvím crowdfundingové kampaně, v níž se podařilo vybrat 10 650 liber (přes 316 tisíc korun).

„Vytvořili jsme mural, abychom si Keitha pamatovali a zajistili jsme, že jeho plamen bude nadále jasně žhnout - ale také jsme chtěli zvýšit povědomí o lince důvěry Shout 85258 a jejich neskutečné službě, kterou poskytují,“ vysvětlil zakladatel festivalu Headstock Atheer Al-Salim.

Doplnil, že frontmana Prodigy viděl s kapelou hrát mnohokrát. „Byl opravdový průkopník elektronické muziky,“ řekl Al-Salim. „Doufáme, že tento mural každému, kdo ho uvidí, ukáže, že od psychické podpory ho dělí jen jediná zpráva,“ dodal.

Keith Flint zemřel v březnu roku 2019. Přátelé ho našli doma oběšeného, pitva následně odhalila, že měl v těle kokain, alkohol a kodein.