Obrázek k článku RECENZE: Madhouse Express nabízejí psychedelickou odysseu pro trpělivé
| Radek Pavlovič | Foto: Vojta Florian

RECENZE: Madhouse Express nabízejí psychedelickou odysseu pro trpělivé

Pražští neopsychedelici Madhouse Express vydali své druhé album Something with Space. Berou posluchače na okružní jízdu vzdálenými galaxiemi. Občas ale testují jejich trpělivost.

Za nějakých deset let existence toho Madhouse Express prošli hodně. V počátcích vymetali kdejaký koncert, měnili sestavu, ale také dlouho hledali svůj sound. Nejpozději od debutu Surreal Meadow před třemi lety naskočili na úspěšnou vlnu, která je donesla například k vyprodaným – a nutno říct, že vizuálně úchvatným – koncertům v pražském planetáriu, ale i častějšímu hraní na větších festivalech nebo v zahraničí. Jejich popularitu potvrdil například květnový koncert v Kasárnách Karlín, kdy tamní sál zaplnili pouhým oznámením 24 hodin předem. Nová deska Something with Space tak zachycuje vyzrálou a mnoha koncerty prověřenou kapelu, která zrovna prožívá své momentum.

Podobně jako u debutu i Something with Space vychází z psychedelických šedesátek, to je základ. Madhouse Express se ale neutápějí v otravném retru, i přes zřejmé vlivy znějí velmi současně. A tento recept posunují na novince o kousek dál směrem k regulérnímu space rocku. Pokud první album Surreal Meadow bylo spíš psychedelickou procházkou po louce, Something with Space je rozmáchlá odyssea po vzdálených galaxiích, kde už zemská gravitace vůbec neplatí.

Sound Madhouse Express uzrál. Ubylo kytar, přibylo kláves. Riff ustoupil do pozadí před vykreslením snové atmosféry. Celé se to lehce vznáší někde v prostoru. Je tu víc zvukových barev, které se rozpíjejí stejně jako videoprojekce na koncertech.

I skladatelsky je slyšet velký posun. Kapela si je jistější v delších skladbách, ostatně jen ve třech případech má stopáž skladby méně než tři minuty. Písně jsou zpravidla dlouhé, melodie košaté, práce s dynamikou sofistikovanější. Někdy je to ale na škodu. To, když se Madhouse Express nechají unést a píseň natahují, i když psychedelickou mlhu nemají z čeho uvařit. Příkladem jsou druhé poloviny jinak skvělých skladeb Crystal Desert nebo Ragdoll. Doposlouchat některé songy tak chce trochu trpělivosti.

Drobné výtky ale nepřebijí fakt, že Madhouse Express na druhé desce celkově obstáli. Kladně přijatou prvotinu dokázali překonat a svůj sound posunout mnoha směry. Something with Space je výrazné album dospělé kapely. Nemá smysl říkat, že Madhouse Express jsou nejlepší psychedelic rock v Česku, když tu v podstatě neexistuje scéna. Má ale smysl říct, že obstojí i v evropském měřítku. Teď už jenom aby si toho někdo v zahraničí všiml.

Verdikt: 75%

Madhouse Express posunuli svůj sound do vesmíru a potvrdili status jedné z nejzajímavějších klubových kapel na zdejší scéně.