Obrázek k článku RECENZE: Odhalila tělo i duši. Jen škoda, že u toho Kimbra zhudebnila nudu
| Michael Švarc | Foto: PIAS

RECENZE: Odhalila tělo i duši. Jen škoda, že u toho Kimbra zhudebnila nudu

Novozélandská zpěvačka Kimbra se na svojí čtvrté desce vysvlékla. Částí doslovně, jak lze vidět na přebalu, kde jí přes nahé tělo splývá jen župan, především ale odhalila svou duši. Její album A Reckoning je zúčtováním s mnoha věcmi, které hudebnici v životě dusily, ale také s písničkami, které mají dynamiku a dobré melodie. Ty totiž nahrávce bytostně chybí.

A Reckoning do jisté míry spojuje jeden koncept a společná témata. Jsou jimi křehkost, zranitelnost, vypořádávání se se vztekem a obecně emocemi, které můžou být občas neúnosné a neuchopitelné. Z hlediska textů je to velmi osobní a citlivá deska, která má k tradičnímu popu na míle daleko. Ona k němu má tedy daleko i z hudebního hlediska. Není to až tak překvapivý twist oproti zpěvaččiným předchozím studiovkám, ale tentokrát je ten příklon k alternativě slyšet mnohem víc.

Tam, kde minulá alba disponovala proměnlivou dynamikou a gradací, tam se teď písně plácají v nevýrazné produkci. Z některých můžeme cítit inspirace Björk, jako u úvodní Save Me, ale na takové vyznění jsou písničky spíš než výstřední jednoduše rozvláčné, nudné a bez zajímavých motivů. Jakýkoli vzruch je v drtivé většině alba vyobrazen dost nenápadně.

Jako kontrastní protipól pak fungují skladby, které více než z minimalistického elektronického alt popu čerpají z hip hopu a R&B a které se jako jediné na desce postarají alespoň o nějaké vzrušující dění. Více to v nich jiskří, daří se jim lépe pracovat s proměnlivostí a i melodie jsou přece jen snadněji vysledovatelné a vystavěné. Celkově však desku z té bezbřehé nudy zachránit nedokážou.

Zpěvaččin příklon k větší alternativě může plynout z toho, že je A Reckoning první deskou, kterou vydala jakožto nezávislá umělkyně. Na přímočařejší skladby proto tentokrát nemusela klást takový důraz a udělala si desku, jež vyplynula z jejího nitra. Otázkou ale je, kolik dalších lidí, kromě Kimbry, takové album osloví a pohne s nimi. I fanouškům experimentálnějšího popu totiž může připadat jednoduše jen pomalé a nevýrazné.

Je škoda, že se Kimbra zcela vzdala identity, kterou s minulými deskami vybudovala. I s nimi se jí totiž dařilo být odlišná, do jisté míry výstřední, a přesto stále svá. A Reckoning je ale prostě obyčejná zhudebněná nuda, která se může vymlouvat na křehkost a citlivou osobní rovinu, ale to je tak nějak vše.

Verdikt: 55 %

Kimbra více než cokoli jiného rezignovala na písničky, které v sobě mají napětí. Její novinka je možná osobní, ale v tomto případě je to rovnítko k rozvláčné a rozblemcané nudě.