Obrázek k článku Punkové legendy, hardcoroví divoši i pohoda u reggae. Mighty Sounds napíná plachty
| Lukáš Rešl | Foto: Goran Lizdek & Edvin Kalic (na fotografii Dubioza Kolektiv)

Punkové legendy, hardcoroví divoši i pohoda u reggae. Mighty Sounds napíná plachty

Již v pátek 28. června startuje osmnáctý ročník festivalu Mighty Sounds, který tradičně láká na světová i domácí jména z katalogu punk, hardcore, ska i reggae. Letos se na pozicích headlinerů tetelí punkrockové ikony Bad Religion, švédští rockeři The Hives, legendy Oi! Cock Sparrer a bosenští piráti Dubioza Kolektiv.

Pravidelní návštěvníci festivalu, který se každoročně koná na letišti v jihočeském Táboře, mu neřeknou jinak než Mighty. Mighty Sounds je na tuzemské festivalové mapě skutečně ojedinělou akcí, která rok co rok nabízí celou řadu výrazných interpretů napříč žánry „z ulice“ jako je zejména punk, hardcore, reggae, rockabilly nebo ska. V historii festivalu se organizátorům podařilo přivést mnoho skupin, které jinak v České republice tolik nevídáme – typickým příkladem jsou ikony amerického punku Rancid, kteří byli loňskou hlavní hvězdou. A i letos fanouškům přiváží pořádnou dávku zajímavých kapel a interpretů, kteří se představí na celkem třech hlavních scénách.

Asi největším lákadlem jsou američtí punk rockeři Bad Religion, kteří svým zvukem tak trochu otevřeli cestu skupinám jako Green Day nebo The Offspring k obřím pódiím. Kalifornská legenda žánru se navíc do České republiky vrátí po dlouhých osmi letech. „Je pro nás dostatečný důvod jet dál. Pořád existuje spousta lidí, kteří nás objevují teprve teď. Snad ještě jednou vyhrajeme cenu za objev roku!“ překvapil úsměvně baskytarista Bad Religion Jay Bentley v červnovém rozhovoru Honzy Vedrala. Nutno totiž podotknout, že se Američané pohybují na scéně už čtyřiačtyřicet let. V rozhovoru se proto dočtete i třeba Bentleyho pohled punkového kmeta na současné popové hvězdy v punkových tričkách nebo to, jak se Bad Religion v osmdesátých letech formovali.

Mighty Sounds ale letos zdaleka nenabízí jen punkové mlátičky jako Bad Religion, The Casualties, Call The Cops nebo domácí E!E. Ostatně dalšími velkými hvězdami jsou rockeři The Hives ze Švédska, bosenská multižánrová kocábka Dubioza Kolektiv nebo oi! punkoví Cock Sparrer, kteří patří mezi to nejlepší z „holohlavého“ žánru.

Pokud rádi na festivalech objevujete nová jména, dovolím si vás zde odkázat na článek o několika festivalových tipech na kapely, které v line-upu možná nejsou tak vysoko, za to byste je, pokud se na Mighty Sounds chystáte, rozhodně neměli prošvihnout. Jejich živé sety vás totiž minimálně pobaví.

Akce vyjma třech hlavních pódií letos nabízí i menší akustické pódium, na kterém se vystřídá více než patnáct interpretů. A pokud na podobných akcích oceníte i nějaký ten vedlejší program, jsou zde pro vás připravené další dvě menší scény. „Akustická Black Coffee Stage nabídne večerní komornější hudební vystoupení a přes den kvalitní alternativní divadlo, stand-upy a slam poetry. Kromě toho je připravena celá řada DJs setů, doprovodný sportovní program, nabídka aktivit pro děti a skvělé nefestivalové jídlo,“ lákají pořadatelé v tiskové zprávě.