Obrázek k článku "Pal vocuď, hajzle." Jasná zpráva Jasné páky Vladimiru Adolfiči Putinovi!
| Honza Vedral | Foto: Brainzone, Marek Musil

"Pal vocuď, hajzle." Jasná zpráva Jasné páky Vladimiru Adolfiči Putinovi!

"Po čtyřiceti letech máme stejnýho nepřítele. A nejenom my. I ty," říkají Michal Ambrož a David Koller z Jasné Páky. 5.5. pokřtí nové EP Starej každej bejt neumí v pražském Divadle Archa.

"Jsme zkažení americkým kapitalismem. Máme rádi, kytary, žárovky, internet a bicí Ludwig,“ vzpomínají Koller s Ambrožem na začátky kapely. tehdy se potkávali na "čtvrtletních mejdanech“. 

„To znamenalo, že přijdeš na mejdan a domů si odešel až za čtvrt roku. Měls tam pyžamo a vejplatu dávál na stůl,“ popisuje Koller dobu, kdy dali dohromady sovu první kapelu Mrňous Singers. Název Jasná páka si vypůjčili až později – byl to pozdrav, kterým se dělníci zdravili cestou do práce. 

Zákazy, které přišly po publikování legendárního článku Nová vlna se starým obsahem v bolševickém plátku Tribuna, kapelu překvapily. „Nám nešlo o politiku. Začátek Jasný páky byl čistej. Budeme si hrát, co chceme. A kašleme na bolševika, budeme se bavit!“ vzpomíná Michal Ambrož na zvrácenou dobu, kdy kapela přišla o provozovatele, neudělala přehrávky a oficiálně nesměla působit. Trnem v oku byla zejména legendární skladba Pal vocuď hajzle, kterou reagovali na televizní kampaň „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás“.

„To téma bylo pro mladýho člověka aktuální. Když si vylezl večer ven, tak tě policajti pořád kontrolovali, jestli si zaměstnanej, jestli nemáš dlouhý vlasy. A když ses jim nelíbil, vzali si tě na Barťák na výslech,“ popisuje Ambrož marast komunismu. Nakonec Jasná páka musela udělat úhybný manévr a už v novém složení začala hrát jako Hudba Praha. 

Znovu dohromady jako Jasná páka to Koller s Ambrožem dali až na popud Davida Černého, když se otevíral umělecký prostor Meet Factory. „Řekli jsme si, že by nebylo marný si ten náš post punk zopakovat. A od té doby občas něco vyprodukujeme. Není to stálá kapela,“ popisuje Koller novou éru kapely, v níž za mikrofonem působí Petr Váša. 

„Mladej umí bejt každej, starej bejt každej neumí,“ zpívají na novém EP, kterým právě slaví čtyřicet let existence. Hudba Jasné páky zní pořád stejně rozverně a provokativně a stále po svém varuje před rudým větrem z východu. Legendární Pal vocuď, hajzle dnes Ambrož s Kollerem věnují „Vladimiru Adolfiči Putinovi“. A se stejnou razancí si utahují z lokálních politických pimprlat. „Dneska už nemůžeš říct Čau lidi, abys nebyl za úplnýho kreténa. Tak jsme se rozhodli, že tomu estébákovi pošleme všechny přiblblý pozdravy, co nás napadnou,“ vypráví třeba pobaveně o skladbě Ručičky bozkávám, která aktuální EP Jasné páky uzavírá.