Obrázek k článku NEKROLOG: Zemřel John Mayall. Otec britského blues měl obdivuhodný čich na talenty
| boi | Foto: Profimedia

NEKROLOG: Zemřel John Mayall. Otec britského blues měl obdivuhodný čich na talenty

Britský bluesman John Mayall zemřel 22. července ve věku 90 let ve svém domově v Kalifornii, obklopen rodinou. Měl za sebou bohatou hudební kariéru, řadu nezapomenutelných koncertů i objevů dalších hudebníků, kteří psali historii. Včetně Erica Claptona či Micka Taylora.

Mayall se narodil 29. listopadu 1933 v Macclesfieldu v Anglii a stal se průkopníkem britského blues. V 60. letech založil kapelu Bluesbreakers, která se stala líhní pro mnohé budoucí hvězdy rocku, jako byli Eric Clapton, Mick Fleetwood, John McVie a Mick Taylor. S Bluesbreakers nahrál řadu vlivných alb, z nichž nejznámější je "Blues Breakers with Eric Clapton"​​.

U nás se Mayall poprvé objevil už v roce 1985 na festivalu Bratislavská lyra, což byl pro místní muzikantskou scénu významný moment. Během své kariéry se do České republiky několikrát vrátil a vždy sklidil nadšené reakce. V roce 2014 oslavil své osmdesáté narozeniny koncertem v pražském Divadle Archa, který byl zahajovacím koncertem jeho evropského turné. Tento koncert se konal jako součást oslav festivalu Trutnov Open Air.

Jeho poslední album The Sun Is Shining Down vyšlo v roce 2022. I přes pokročilý věk a zdravotní problémy, které ho donutili omezit turné, zůstával aktivní a jeho koncerty byly vždy plné energie a vzbuzovaly nadšení.​ Mezi jeho nejslavnější alba patří Blues Breakers with Eric Clapton z roku 1966, které je považováno za jedno z nejdůležitějších alb britského blues. Albu se také přezdívá „Beano“ kvůli obalu, na kterém Clapton čte stejnojmenný komiks. Právě tato deska představila světu Erica Claptona jako bluesového kytarového génia.

Další významné album Johna Mayalla je A Hard Road z roku 1967, na kterém hrál kytarista Peter Green, pozdější zakladatel Fleetwood Mac. Album ještě podtrho Mayallovu reputaci jako objevitele hudebních talentů. Dalšími významnými alby v jeho diskografii jsou Crusade (1967) a Bare Wires (1968). Na albu Crusade se prozměnu představil mladý kytarista Mick Taylor, který se později připojil k Rolling Stones.

Bare Wires je známé pro své jazzové vlivy a je jedním z prvních Mayallových alb, které se dostalo na vrchol britských žebříčků. Mayallova hudba se vyznačuje nejen silnými bluesovými kořeny, ale také ochotou experimentovat s různými styly a nástroji. Sám zpíval, skvěle hrál na klávesy, kytaru a harmoniku a platil za jednoho z nejvšestrannějších hudebníků své doby. Nejen v historii ostrovního blues zanechal nesmazatelnou stopu.