Obrázek k článku NAŽIVO: Pokáč servíroval písničky, básničky a kočičky. Nejvíc zpívaly dětičky
| Tereza Stejskalová | Foto: Jan Nožička

NAŽIVO: Pokáč servíroval písničky, básničky a kočičky. Nejvíc zpívaly dětičky

Pokáčův koncert v branických Ledárnách měl pohodovou atmosféru. Areál byl zaplněn především rodinami s dětmi, které před začátkem nedočkavě křičely a pískaly pod pódiem. Zazněly největší hity, dostavil se i smyčcový kvartet, jenomže to bylo vše. Pokáčův koncert neurazil, ale ani nenadchnul.

Písničkář si v podstatě celý koncert vystačil sám jen se svou kytarou. Koncert otevřel písní Co z tebe bude a vyzval publikum, aby se během koncertu zapojilo a zpívalo s ním. Zazněly všechny Pokáčovy hity, které většina přítomných znala nazpaměť.  Nejlépe je umí zpívat především ti nejmladší posluchači, kteří hned v úvodu sborově zapěli i písně jako Byl jsem v lese, Rodinný typ nebo Probuzení.

Poté zpěvák odložil kytaru a vzal si ukulele, se kterým odehrál miniset jeho "rychlovek" – písniček, které v minulosti napsal na určité aktuální téma. Zazněly například Patrik Schick, Chudák Alzák nebo Rád chodím na poštu, která sklidila největší úspěch a pobavila nejednoho z přítomných.

Přibližně uprostřed koncertu se Pokáč rozhodl udělat promo své nové knížce. Jedná se o sbírku básní pro děti – Pokáčovo básničky pro zvídavé dětičky. Publiku sdělil, že chtěl básničky, které budou pro děti poučné, ale zároveň aktuální a nebudou jim tak vzdálené – s publikem se tedy podělil o čtyři hravé básničky o zvířátkách, které publikum náležitě ocenilo smíchem i potleskem. Sbírku nakonec hodil do publika a nechal nejmladší fanoušky, aby se o ni poprali.

Během tohoto literárního okénka se na pódiu objevily klávesy, za které následně zpěvák usednul a s trochou nervozity na ně střihnul novou píseň, která pojednává o tom, že víno je zřejmě nejlepší lék, obzvlášť pro ty, kteří mají doma malé děti.

Bohužel byl do této chvíle koncert vesměs nuda. Jasně, Pokáčovy písničky jsou chytlavé, jeho texty předkládají úplně obyčejná témata, ve kterých se každý z nás nakonec najde – ať už je to něco z rodinného života, něco o lásce a nebo jen píseň o čekání ve frontě na poštu. Problém ale je, že neustále se opakující motivy jeho písní člověka začnou nakonec trochu nudit. Po obsahové stránce sice naplní očekávání publika, ale hudebně nepřinese žádná překvapení.

Proto pro mě byla nejzajímavější poslední část setu, kdy Pokáč pozval na pódium smyčcový kvartet, který dodal jeho songům opravdový šmrnc. Písně najednou dostaly neobvyklé aranžmá a zněly naprosto originálně a jinak. Jednou z nejpovedenějších písní v tomto podání byla píseň Úplně levej a všemi tak zbožňovaná píseň Mám doma kočku, o níž si publikum říkalo během koncertu hned několikrát.

Fanoušci byli určitě nadšení, opět především děti, které se zpěvákem často zpívaly texty jeho písniček. Já jsem byla na jeho koncertu poprvé a nepřesvědčil mě o tom, proč bych měla přijít znovu. Neurazí, ale ani nenadchne. A sám zpěvák na začátku zmínil – kdo už mě viděl, tak to bude to stejný, jako vždycky. Ale není to pak trochu nuda?

Pokáč
Branické Ledárny, Praha
28. červen 2023
Hodnocení: 65 %