Obrázek k článku Hledá se vize. Nouvelle Prague nabídne diskuze o budoucnosti hudební scény i koncerty
| Dominika Fuchsová | Foto: Nouvelle Prague

Hledá se vize. Nouvelle Prague nabídne diskuze o budoucnosti hudební scény i koncerty

Desátý ročník hudební konference a showcase festivalu Nouvelle Prague se letos zaměří na hledání vize pro hudební sektor. Program doplní vystoupení zahraničních i zdejších nadějných kapel.

Každoroční akce propojující profesionály i hudební fanoušky se bude konat ve dnech 3. a 4. listopadu, poprvé v Křižíkových pavilonech na pražském Výstavišti. 

„Hlavním tématem je hledání vize pro hudební sektor. Poslední dva roky byly velmi náročné pro všechny, kdo se pohybují v hudebním prostředí. Proto se zaměřujeme na témata, která mohou tuzemský hudební průmysl posunout a posílit. Letošní Nouvelle Prague dává prostor pro dialog mezi jednotlivými profesemi, který je klíčový pro fungování celého hudebního ekosystému,“ popisuje pořadatel akce Michal Thomes a dodává, že od této ideje se odvíjí jednotlivá témata pro pořadatele, umělce, manažery kapel nebo technické profese.

„Mezi hosty nebude chybět například ministr kultury Martin Baxa nebo přední tuzemští pořadatelé a agenti. Proběhnou také panelové diskuse a workshopy, které budou zaměřené na tvorbu hudby, prezentaci, ale také na techniku, která je pro pořádání akcí nutná” avizuje Thomes.

Uplynulé roky postavily před hudební scénu nové výzvy, na které je potřeba reagovat. Na začátku pátečního programu proto například proběhne ustavující schůze sdružení, jejíž rolí bude zaštiťovat hudební kluby a sály při vyjednávání se státní správou. „Hudební sektor potřebuje strukturu, která jej při nečekaných událostech, jako byla třeba pandemie, podrží a je akceschopná. Právě covidová léta ukázala, jak je nutné mít platformy a sdružení, která fungují, umožňují komunikaci a ctí principy dohody mezi jednotlivými hráči v hudebním sektoru. I když se stále pohybujeme v tržním a konkurenčním prostředí, zájmy máme podobné a je nutné, aby tu byl hlas, který bude tyto zájmy komunikovat k těm, kteří rozhodují o zákonech,” představuje Thomes jedno z hlavních poučení z nedávné doby. 

Koncerty mladých nadějí

Zdražování se dotýká všech, výjimkou není ani showcase Nouvelle Prague, který letos z tohoto důvodu představí méně rozsáhlý line-up, jenž se oproti uplynulým ročníkům více zaměří na domácí scénu. „Stejně jako pořadatelé jiných kulturních akcí se i my potýkáme s rostoucími náklady na energie a celkové zajištění akce. Bohužel se to v tomto roce promítlo do hudebního programu, ale věřím, že i tak budou koncerty stát za to, protože do showcasové výzvy se přihlásili opravdu kvalitní mladí interpreti.” 

Páteční hudební program otevře dream popová německá zpěvačka Fortuna. Zahraniční linku doplní Britští rockeři Youth Sector nebo punkeři The Hara! Z tuzemské scény se představí kapely Wyfe, Donnie Darko, .themayrevolution, Cold Cold Nights nebo We are Domi.

Sám Michal Thomes se ale nejvíce těší na panelové diskuse, které budou reflektovat sezónu 2022. „Zajímá mě, s čím se potýkali kolegové z branže a jak se připravují na další rok, to může být pro všechny účastníky inspirativní. Stejně tak bude velmi zajímavý panel o labelech – pozvání přijali zástupci všech důležitých labelů – Universal, Warner, Supraphon nebo brněnského Smile Music, který bude reprezentovat alternativní scénu. Pro kluby je pak připravená prezentace techniky, zaměřená na aktuální trendy v osvětlování nebo zvuku,” zve pořadatel Nouvelle Prague na blížící se akci.

A co by si podle organizátora neměli nechat návštěvníci ujít? Kromě výše zmíněných panelů proběhnou i workshopy na téma digitální distribuce a propagace hudby. „Velkou prezentaci na toto téma bude mít zástupce YouTube Music. Kolektivní správci, autoři a pořadatelé bude také velmi zajímavý panel, protože se v něm setkají zástupci stran, kteří mají stejný zájem, ale v praxi leckdy stojí na opačné straně barikády. A páteční panel s ministrem kultury Martinem Baxou bude také přínosný, protože se dozvíme, jak stát může podpořit hudební sektor a to nejen finančně, ale také infrastrukturou.”