Obrázek k článku Díky, Norah Jones. Konečně důstojná vánoční deska bez rolniček
| Michael Švarc | Foto: Blue Note

Díky, Norah Jones. Konečně důstojná vánoční deska bez rolniček

Je už pravidlem, že se každý rok před svátky vytasí muzikanti s vánočními alby. Té obvyklé hudební rakovině se však nyní vymyká novinka Norah Jones, která otrocky nerecykluje stokrát slyšené písně v tradičním swingovém hávu. Deska I Dream Of Christmas je totiž z části autorská.

Ze třinácti písní na standardní verzi alba je Norah Jones jako autorka podepsána pod šesti. To je neobvykle invenční, vzhledem k tomu, že zpěváci a zpěvačky většinou jen vyzobají nejznámější vánoční fláky a nepřidají jim kromě svého hlasu nic navíc. A tak hudební trh každý rok chrlí takřka identické desky, jen s různými jmény umělců. Norah Jones je ale dříč, který věci nedělá polovičatě a co nejjednodušším způsobem. A její úsilí je na albu velmi cítit.

Pokud má z vánočních písní vyzařovat klid, mír, zpomalení a pohodová atmosféra, daří se hudebnici všechny tyto kýžené pocity navodit na jedničku. V autorských písních ani v předělávkách netlačí na pilu, zpívá i hraje s lehkostí a nadhledem a stejně nenuceně jako vždy. Obvyklý swingový orchestrální balast totiž vyměnila za styl, který jí je vlastní, tedy za nenásilný mix jazzu, blues a country. Žádné rolničky ani podobné berličky, které automaticky asociují Vánoce, k tomuhle skvěle znějícímu koktejlu už nepotřebuje. Zato pedálová steel kytara nesmí chybět a v písních zní fantasticky.

V textech je Norah Jones samozřejmě už tradičnější; zpívá o padajícím sněhu, šťastných svátcích, visícím jmelí, Santa Klausovi a podobně. Jsou to banality, ale v tomto ohledu žádný velký manévrovací prostor není, protože kdo bych chtěl o Vánocích řešit velké, osudové a komplikované příběhy, namísto zcela běžných světských radostí? Obzvlášť, když jsou texty zaobaleny v tak líbivém a nevtíravém hávu. A nalijme si čistého vína: Norah Jones by mohla zpívat menu asijské restaurace a zněla by i tak příjemně a měkce.

Kouzlo I Dream Of Christmas tkví vlastně v tom, že nebýt vánoční tematiky, mohly by se písně z alba objevit i na běžné řadovce. Mají v sobě sice sváteční jiskru a svou volností evokují padající sněhové vločky, ale jde především o kvalitně napsané i vybrané songy, a stejně tak kvalitně interpretované. Rádia asi nezboří, protože jsou umírněné a veskrze málo hitové. To jim však nikterak neubírá na kvalitě, naopak jim to přidává na rozjímavosti a atmosféře.

Za tuhle vánoční desku se zkrátka Norah Jones nemusí ani trochu stydět. Není to chladný kalkul, ale další sympatický kus v diskografii jedné talentované a jedinečné hudebnice.

Hodnocení: 80%