Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Blue Uandi lákají do snového a extravagantního světa
| Marek Reinoha | Foto: Darya Rasokhina

Čerstvé (z)boží: Blue Uandi lákají do snového a extravagantního světa

Za Blue Uandi stojí dvojice hudebníků, skladatelů a producentů, kteří každý pochází z jiného hudebního prostředí. Jeden z jazzu a druhý z math-rocku. Jejich společná tvorba je však na hony vzdálena od obého a vychází z touhy po nadžánrové svobodě.

Prvním z dvojice, jež nedávno vydala debutové EP je zpěvák, klavírista a skladatel Martin "Fabld" Konvička z oceňované formace Cotatcha Orchestra. Druhý je hudebník a producent David Machovský z brněnské kapely Obligod.

EP, kterým se představili světu, nazvali 1000 Braids a obsahuje čtyři tracky postavené na současném zvuku trip hopu, avant-popu a experimentální elektroniky. Fabld k tomu uvedl: „Děláme hudbu, která dokresluje nás a naši dobu. Inspiruje nás hudba tvůrců na pomezí elektronické produkce a písňové tvorby, jakou dělají například Sevdaliza, James Blake, Rosalía, Eartheater, Frank Ocean, JPEGMAFIA, Nils Frahm, Sega Bodega." 

Jedná se o vkusně extravagantní nahrávky, které balancující na hraně různých žánrů. Vyznačují se uhrančivou atmosférou a výborným zvukem světové úrovně, který je s to posluchače zcela pohltit. Je to prostě hodně odvážně jiné, strašně fresh a neskutečně zajímavé. Songy vykreslují aktuální témata jako je přenos vědomí do digitální sféry, motivace lidského bytí, změny stavu vědomí či protichůdností pocitů.

Už hudba sama o sobě si říká o výtvarné ztvárnění, proto se není co divit, že Blue Uandi kladou na vizuální stránku značný důraz, ani že ke všem čtyřem trackům již byl vydán klip. Vydání EP předznamenával klip k tracku Clouds zpracovaný 3D animací, a jeho vydání pak doprovázel klip k tracku Wanna know pojatý jako symbol ambiciózního mládí vyrytý do živých obrazů. Symbol vnitřní touhy žít život na krev, vrhnout se do něj bez váhání navzdory překážkám. Následoval klip k 1000 Braids opět zpracovaný 3D animací a jako poslední spatřil světlo světa i klip songu Minimi, jehož tématem je kontrast mezi mužským a ženským kýčem "citlivá holka a tvrďák" a ukazuje, jak mohou být tyto kategorie povrchní, matoucí a naivní a jak moc dokáží rozdělovat.

EP doplňuje nový singl Manu, který je, jak duo uvádí na svém facebookovém profilu, skladbou, díky které Blue Uandi vznikli. „Manu je první člověk. První lidská zkušenost. Vybrali jsme si ji jako retrospektivního uvaděče našeho 1000 Braids světa. Manu je průvodkyně do procesu snění, kam posluchače pomalu unáší její klidná naléhavost.“ A právě snovost a klidná naléhavost je vlastně společným jmenovatelem jejich dosavadní tvorby.

Blue uandi je pozoruhodný projekt. Na tuzemské scéně v podstatě výjimečný. Tak neváhejte, vstupte do světa 1000 Braids a nechte se jím pohltit.