Obrázek k článku Calin: Holky nejsou „jenom na to“, ale i toxicita může znít dobře
| Honza Vedral | Foto Radim Zbořil

Calin: Holky nejsou „jenom na to“, ale i toxicita může znít dobře

Jak vznikalo aktuálně nejúspěšnější české album, které je už přes měsíc na prvním místě žebříčku IFPI? Brněnský rapper a zpěvák Calin vypráví o toxických rapových textech i zamilovaných písničkách.

Album Popstar drtí všechny žebříčky s výjimkou rádií. Skladba Nad Ránem se dokonce stala v digitálu hitem ještě před vydáním. 

"Konkrétně s Nad ránem jsem na to vyzrál, protože jsem ji tahal přes Tiktok, což tu nikdo moc nedělá. Z té písničky jsem tak udělal trend ještě předtím, než vyšla," popisuje Calin současné formy propagace. "Viděl jsem to na americké scéně a přišlo mi, že tady to všichni zatím ignorují. Tak jsem to zkusil. Myslím, že je evidentní, že je to dobrá cesta k promu."

Na současné rapové scéně plné macho postojů je překvapivé, že jde v podstatě o love song, v němž přiopilý kluk vyznává lásku. "Každej máme různé stránky. A všechno se dá samozřejmě i zveličit. Občas si ty scénáře přibarvím. A Nad ránem je momentová věc. Je v ní ten náboj a je to o tom, co se v tu chvíli děje," přiznává Calin, že o tom moc nepřemýšlel a šlo mu hlavně o zachycení emoce. "To album nemělo vyznít tématicky, neměla tam být žádná návaznost. Jsou to prostě jenom střípky, kterých jsem se zrovna chytnul, protože jsem to tak cítil."

A takje na albu Popstar skladba Nad ránem, hned vedle tracku PPP, v němž se naopak stylizuje do bezcitného chlápka, který holky jenom využívá. "Toxicita," popisuje sám Calin píseň, která aktuálněboduje v digitálních hitparádácch a na Spotify. "Vůbec jsem nepřemýšlel, že tam mám toxickou skladbu a o pár tracků dál zase věc o lásce. Řešil jsem jenom, že mi to dobře zní, tak jsem to tam prostě dal. To album je nejmíň promyšlená věc, jakou jsem kdy vydal," přiznává. 

"Tam je to všechno jako červená vlajka. „Sama si věděla, kam jdeš. Všechny kámošky ti říkaly, jakej jsem kretén.“ Mě baví hledat na témata různé pohledy a týká se to i lásky. Zpívat o ní v té čisté formě je fajn, ale baví mě hledat nové úhly," vysvětluje, jak skladba vznikla. "Slyšel jsem jednu sloku od Brenta Faiyaze, což je r’n’b zpěvák, který je strašně toxický. A měl v ní jednu frázi: „Mám od tebe šestnáct zmeškanejch hovorů. Promiň bejby, ale chybělas mi…“ Tahle věta mi utkvěla v hlavě. A říkal jsem si: Přesně takovou věc chci udělat. A dát do ní všechny ty toxické věci, co jsem si pamatoval z nějakých vztahů nebo je někde odkoukal. A tak jsem je tam nasázel."

Jak to vyzní, příliš neřeší, a nechává to na lidech. "Já si říkám, že hudba nemá hrdiny a záporáky. Za mě je to jako udělat film. Občas uděláš horor, občas uděláš krvák, občas jsi v tom filmu bad guy, ale to neznamená, že takový jsi v reálném životě. Prostě jsem se do toho vžil."

Role holek v rapových textech se v posledních letech dost řeší a vedla například i k nedávné internetové přestřelce mezi zpěvačkou Katarzií a Smackem.  "Vím o tom. A třeba tématice, že holky jsou „jenom na to“ se snažím vyvarovat. I když i takový track z minulosti asi mám," přiznává nejúspěšnější český umělec současnosti. "Ale tohle je spíš úhel pohledu. Scénář, který se reálně děje a já na to jenom poukázal. Ale já nad písničkami ani tolik nepřemýšlím, když mě to baví a cítím, že z toho půjde emoce, tak to tam prostě pošlu."