Obrázek k článku Na mrtvé planetě hudba nezní. Ben Cristovao chce vyvolat změnu
| Šárka Hellerová | Foto: Lukáš Wagneter

Na mrtvé planetě hudba nezní. Ben Cristovao chce vyvolat změnu

Již v sobotu 1. října Cristovao opět vystoupí v pražské O2 areně. Chystaným koncertem, který v první řadě slibuje skvělý zážitek a výpravnou show, se hlásí k umělcům jako jsou Brian Eno, Thom York z Radiohead, Everything Everything či The 1975. Spojuje je snaha o minimalizaci uhlíkové stopy, kterou po sobě jejich vystoupení zanechají.

Jen tři roky po svém prvním vystoupení v O2 areně se Ben Cristovao vrací na stejné místo s novou show. Na svou premiéru v největší české hale vzpomínal v nedávném rozhovoru s Honzou Vedralem: „Když letíš v balónu a jsi vodorovně se zemí, tak jsou v tvým zorným poli jenom lidi. Všude. A všichni koukají jenom na tebe. To nikde jinde nezažiješ,“ vyprávěl Ben. „Viděl jsem třicet tisíc lidí, který na mě koukaj. Zažil jsem trippy věci, který nezažije nikdo. Miluju to, ale potřebuju to znova a tentokrát to zvládnout líp.“ V mezičase stihl vydat alba Jentak a Protenkontrast.

 

Letošní koncert se oproti roku 2019 posune nejen v hudební rovině. Řadě umělců už dnes není jedno, jakou uhlíkovou stopu za sebou zanechá mezinárodní turné. Kromě dnes již časté snahy ji vybalancovat sázením stromů se úsilí o co nejmenší dopad na životní prostředí posouvá dál. Mimo jiné v uznání toho, že nejen turné s přesuny velkých crew mezi státy za sebou nechává stipu, s níž je potřeba se vyrovnat. Každá akce nabízí řadu příležitostí, jak se k planetě chovat šetrněji.

Jedním z českých hudebníků, kteří jsou známí svým zájmem o ekologii je právě Ben Cristovao. Spolu se svým týmem se rozhodl, ve snaze udělat svůj nadcházející koncert co nejméně zatěžující pro životní prostředí, spojit s mezinárodní organizací Music Declares. Její heslo „No music on a dead planet“ je všeříkající: Na mrtvé planetě už žádná hudba nebude. Proto Music Declares sdružuje umělce, profesionály z hudebního průmyslu a organizace, kteří jsou ochotny aktivně snižovat uhlíkovou stopu, a nabádá je k apelu na fanoušky a návštěvníky hudebních akcí. Jejich výzvu, která žádá vládní instituce a média, aby o ekologické krizi pravdivě informovaly a vlády jednaly, podepsalo celkem přes 6400 umělců, organizací a jednotlivců..

„Do O2 areny dorazí téměř 15 000 lidí, který zajímá to, co dělám,“ říká Ben Cristovao a vysvětluje, proč chce koncertu vtisknout environmentální přesah: „Věřím, že má obrovský smysl dát jim ochutnat rostlinné jídlo, který alternuje jejich oblíbený fastfoodový chuťovky. Nabídnout jim jinou alternativu přepravy a celkově se naladit na to, jak bych si přál žít i já.“

Veganská strava, kterou zpěvák návštěvníkům nabídl již při svém prvním koncertu v největší české hale, je významným hráčem pro snižování uhlíkové stopy, není ale tím jediným, na co pořadatelé tentokrát mysleli. Návštěvníci budou mít například možnost místo jednorázového kelímku využít zálohovanou variantu na opakované použití. Merchandise Bena Cristovaa bude takzvaně upcyklovaný – to znamená, že k jeho výrobě byl využit materiál buď odpadový či z již nepotřebných produktů. A pokud bude mít někdo chuť vyměnit veřejnou dopravu při cestě na koncert za kolo, bude mít možnost si sdílená kola zapůjčit na cestu k O2 areně i zpět zdarma.

„Zaměřili jsme se na dvě roviny přístupu. V tom prvním chceme reálně posunout indoor eventing v České republice. Zmapovat oblasti, které jsou dostupné a které se dají dělat šetrněji k životnímu prostředí a v té druhé bez mentorování nabádat návštěvníky k tomu, aby změnili svoje spotřební chování a přispěli tím ke snížení svojí uhlíkové stopy,” dodává ke konceptu produkce Lukáš Rychtařík z vydavatelství Championship Music.