Obrázek k článku Všetci kradnú, ale Ed Sheeran ne. Vyhrál soud o autorství megahitu
| Michael Švarc | Foto: Warner Music

Všetci kradnú, ale Ed Sheeran ne. Vyhrál soud o autorství megahitu

Ed Sheeran si může oddechnout. Ve středu totiž vyhrál soudní spor, jehož předmětem byl megahit Shape of You. Zpěvák Sami Switch tvrdil, že některé části písně jsou ukradené z jeho singlu Oh Why, který vyšel v roce 2015.

Soudce si během slyšení poslechl obě písně, Switch a jeho právník uvedli, že jsou takřka totožné. Přesto soudce ve středu rozhodl, že k plagiátorství nedošlo a Sheeran a jeho spolupracovníci Johnny McDaid a producent Steven McCutcheon nic nevykradli.

V dokumentech, které soud poskytl serveru Independent, se uvádí, že ačkoli je ve sporných částech skladeb jistá podoba, celkově mají obě písně zcela odlišné nálady. Závěr tedy je, že Sheeran skladbu předtím neslyšel a nemohl se tak rozhodnout ji zkopírovat.

Britský hitmaker, jehož skladba Shape of You z roku 2017 se stala nejvíce streamovanou skladbou na Spotify (přes tři miliardy přehrání), se k vítězství vyjádřil skrze video na sociálních sítích. Podle něj bude k takovým situacím docházet na hudební scéně stále častěji.

„V popmusic se používá jen omezené množství akordů a náhody se stávají, vzhledem k tomu, že denně vyjde na Spotify 60 tisíc nových písní. To je 22 milionů skladeb ročně. A k dispozici je jenom 12 tónů,“ uvedl Sheeran.

Doplnil, že je pouze lidskou bytostí a podobné soudy jsou pro něj velmi vyčerpávající záležitostí, a rád by se jim do budoucna vyhnul. „Snad se teď můžeme vrátit k psaní písniček místo toho, abychom dokazovali, že je umíme psát,“ uzavřel zpěvák vzkaz.

Před měsícem vyhrála spor také zpěvačka Katy Perry, která se několik let soudila kvůli své písni Dark Horse. Za údajné plagiátorství měla rapperovi s pseudonymem Flame původně vyplatil 2,8 milionu dolarů, což už však nemusí.

V roce 2019 jsme soudní spory o autorství písní glosovali v Headlineru a došli jsme ke stejnému závěru jako Ed Sheeran - hudba má velmi omezené možnosti, které vycházejí z počtu dostupných tónů. A vzhledem ke kvantu nové muziky je pak poměrně jasné, že bude docházet k situacím, kdy si budou některé písně podobné.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Ed Sheeran (@teddysphotos)