Obrázek k článku NOTY VOLE: Jak se z tvrďáků Dymytry stalo pět smutných koblížků
| boi | Foto: Marek Reinoha, koláž Headliner

NOTY VOLE: Jak se z tvrďáků Dymytry stalo pět smutných koblížků

Podcastová revue časopisu Headliner je zpátky se čtrnáctým vydáním. Dozvíte se, jaké bude nové album Rolling Stones, které jsme slyšeli jako první v republice. Probereme kauzu rozpadu skupiny Dymytry i sólové ambice pana Protea. Dojde také na Marpa a nový singl Klenoty, ve kterém překvapivě dobře rapuje i Lenny.

U mikrofonu čtrnáctého vydání podcastové revue se tentokrát pánové Dany Stejskal, Honza Vedral a Wlado sešli skoro v plné síle, aby probrali dění na české i světové hudební scéně. 

Stouni a punk? 

„Chcete říct, že Rolling Stones hrají na novým albu punk?“ ptá se Wlado nevěřícně Honzy a Danyho hned v úvodu epizody během povídání o albu Hackney Diamonds, které sice vychází až za týden, ale vybraní členové redakce už ho měli možnost slyšet. „A tu nejvíc punkovou písničku s nima nahrál Paul McCartney,“ přikyvuje Honza. „Dokonce tam má sólo na basu!“ říká o skladbě s všeříkajícím názvem Bite My Head Off (Ukousni mi hlavu). „No, možná už jedou druhý kolo a jsou znova v teenagerských letech a nějak ze sebou tu naštvanost museli dostat,“ kroutí nad tím hlavou Wlado.

Dymytry nejsou Komunál

Naší analytické trojici nemohla uniknout ani zpráva, která v uplynulých dnech zahýbala českou rockovou scénou. Tvrďáci z Dymytry odložili masky a natočili jímavé video o odchodu zpěváka Protea, se kterým už si zbytek kapely nerozumí. „Jestli se chtěl Kazma svým filmem vyjádřit k rozchodu s Kalousovou, tak to video Dymytry je na podobný úrovni,“ podotýká Wlado s odkazem na jímavý klavír připomínající Poštu pro tebe. „S těma maskama jsou zlý, temný alieni a teď tam sedí na židli pět koblížků na židli…“

Z prohlášení vyplývá, že šlo o dlouhodobé rozpory. „Stačí se podívat, že pan Protheus vyjíždí na turné s kapelou Komunál a Dymytry oproti tomu hrají ve světě. Můžeme se jim za spoustu věcí smát, ale zato, jak hrají a jak dělají svojí muziku, určitě ne,“ myslí si Honza. A Dany připomíná, že zatímco Proteus propadnul kouzlu zábavovky, Dymytry v Německu za hranicemi předskakují Panteře. „Zbytku kapele se tím rozpadem vůbec nic nestane,“ uzavírá Dany. „Ten český zpěv úrovni té kapely nedosahoval.“

Marpo a rapující Lenny

Dalším z probíraných témat byl nový singl Klenoty od Marpa a Lenny. „Marpo mě fascinuje tím, že ho nenávidí úplně všichni. Nenávidí ho rapeři, lidi z popu, hudební novináři. Mám občas pocit, že jediný, kdo ho má rád, jsme my v Headlineru,“ vykopává Honza. A Wlado kontruje: „Takys mu to včera, když jsme s ním dělali rozhovor, několikrát řekl. A nebylo to od tebe taktní!“ Jenže jestli tomu Marpo nejde trochu naproti, zastavuje se naše trojice mudrlantů nad textem: „Českej posluchač je pivo, k tomu fucking párek, slevový kupóny a k tomu zdarma malej dárek.“ „Vždyť je to definice části český populace ani ne v půl větě!“ konstatuje pobaveně Dany.

A co dál?

Dále dojde také na koncerty U2 v lasvegaské hale Sphere, kterou jsme si na facebooku Headlineru mohli prohlídnout i zevnitř. Ponoříme se do trendů, kde bodovali PTK, Kateřina Marie Tichá i Xindl X. A nemohou chybět ani aktuální hudební tipy. 

Co je obsahem čtrnáctého vydání? 

  • Rolling Stones: První dojmy z prvního alba 
  • Dymytry: Proč je dobré nemít Protea 
  • Je PTK béčkový Yzomandias?
  • Kateřina Marie Tichá poprvé s The Bandjeez
  • A spor o nový singl Xindla X
  • Plus hudební tipy: Moře dní, Zach Bryan, Old Dominion
  • A samozřejmě taky ušní červ... 

Pánové Ságo, Šroubek a Šéfík vás zvou k čtrnácté řásti podcastové revue časopisu Headliner. Vítejte ve světě hudby, tak jak ji vidíme a slyšíme my.