Obrázek k článku Zemřela ikona Twin Peaks. Julee Cruise byla zpěvačkou ze snů Davida Lynche
| Liv Boková | Foto: CBS

Zemřela ikona Twin Peaks. Julee Cruise byla zpěvačkou ze snů Davida Lynche

Dream popová zpěvačka Julee Cruise, jejíž éterický hlas zněl v titulní písni Twin Peaks i dalších dílech Davida Lynche, zemřela 9. června 2022. Bylo jí 65 let.

Oznámil to její manžel, redaktor a autor Edward Grinnan. V příspěvku na sociálních sítích zmiňuje Juleeina turné s americkou new wave kapelou The B-52's v devadesátých letech minulého století.  

„Vy, kteří se sem pravidelně vracíte, byste možná chtěli vědět, že jsem se dnes rozloučil se svou ženou Julee Cruise,“ píše Grinnan. „Odešla z této říše tak, jak si to přála. Bez výčitek. V míru,“ dodává.

Dále zmiňuje, že Julee v rámci své pestré hudební kariéry považuje za nejšťastnější období koncertního života čas, který strávila na turné s The B-52's jako záskok za Cindy Wilson po dobu její rodičovské pauzy.

„Bude jim navždy vděčná. Když poprvé přistoupila k mikrofonu s Fredem (Schneiderm) a Kate (Pierson), bylo to prý jako přidat se k Beatles. Vždycky je bude milovat a nikdy nezapomene na jejich společné cesty po celém světě. Když odcházela, hrál jsem jí jejich písničku Roam. Teď se bude toulat navždy. Odpočívej v pokoji, má lásko, lásku vám všem.“

Příčinu smrti neuvedl. Sama zpěvačka však už v březnu před čtyřmi lety na své facebookové stránce napsala, že má systémový lupus, který jí způsobuje velké bolesti a omezuje její schopnost chodit a stát.

Kromě úvodní písně Falling zkomponovali Julee, režisér David Lynch a americký skladatel Angelo Badalamenti pro soundtrack k Twin Peaks ještě několik dalších písní, jako například Nightengale, Rockin' Back Inside My Heart, Into the Night či The World Spins, z nichž posledně jmenovaná zazněla v pokračování seriálu v roce 2017. Všechny tyto a ještě další skladby vyšly na albu Floating Into The Night z roku 1989.

O čtyři roky později zpěvačka vydala druhé studiové album nazvané The Voice of Love. Tři písně z něj můžete slyšet ve filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me. Mezi prvními dvěma a následujícími dvěma deskami uplynulo téměř deset let. Poslední My Secret Life vyšla v roce 2011.