Obrázek k článku Zemřel zpěvák Dan McCafferty z Nazareth. Jeho ječák zněl i na albu Monkey Business
| boi | Foto: Profimedia

Zemřel zpěvák Dan McCafferty z Nazareth. Jeho ječák zněl i na albu Monkey Business

Slavnému skotskému zpěvákovi bylo 76 let. Nejvíc ho proslavila balada Love Hurts. S kapelou Nazareth zpíval od jejího založení do roku 2013, kdy ji ze zdravotních důvodů opustil.

O smrti hudebníka na sociálních sítích informoval baskytarista Nazareth Pete Agnew, který je jediným  z původních členů kapely v současné formaci. „Já jsem ztratil jednoho ze svých nejlepších přátel a svět přišel o jednoho z nejlepších zpěváků, jací kdy žili,“ uvedl McCaffertyho spoluhráč. 

Skupinu Nazareth založili společně s kytaristou Manny Charltonem a bubeníkem Darrellem Sweetem v roce 1968. Inspirovali se sice The Beatles nebo The Rolling Stones, ale jejich hudba se brzy stala synonymem pro hard rock. 

Nejznámější album skupiny vyšlo v roce 1975 a jmenovalo se Hair Of The Dog. Díky singlu Love Hurts se ho prodalo přes dva miliony kusů po celém světě. Nešlo přitom o původní skladbu Nazareth, ale o předělávku balady Boudleaux Bryantové, kterou nejvíce proslavili The Everley Brothers. Úspěch měla i titulní skladba alba, tu si za svou v roce 1993 vzali Guns N’ Roses, kteří je zcoverovali na album The Spaghetti Incident?

Kvůli zdravotním problémům přestal McCafferty s kapelou koncertovat už v roce 2013. Své poslední album s Nazareth natočil o rok později, jmenovalo se Rock'n'Roll Telephon. Nazareth nadále pokračovali s novým zpěvákem. 

Česká stopa skotského zpěváka vede hned na několik míst. Natáčel ve studiích Sono a jeho hlas mohli v nezvyklé poloze posluchači ocenit také na desátém albu funky skupiny Monkey Business, které dostalo název Freedom on Sale. Ječák Dana McCaffertyho zní v celé své kráse hned v úvodní skladbě Chaos Is The Key, která celou nahrávku definovala.