Obrázek k článku Zemřel spoluzakladatel skupiny Olympic Pavel Chrastina
| Redakce | Foto: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

Zemřel spoluzakladatel skupiny Olympic Pavel Chrastina

Pavel Chrastina, který je spolu s Petrem Jandou podepsán pod některými z nejslavnějších písní Olympiku, zemřel v 81 letech.

V Olympiku působil Chrastina jako doprovodný zpěvák, baskytarista a textař od jeho samého začátku. Členem kapely, která vznikla pod názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret), byl sedm let a prožil s ní tedy její úspěšný start v šedesátých letech, kdy kapela vydala slavná alba Želva a Pták Rosomák. Je spoluautorem hitů jako jsou Želva, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky, Krásná neznámá nebo Pták Rosomák.

Na svůj odchod z kapely na konci šedesátých let vzpomínal Chrastina před třemi lety v rozhovoru pro Český rozhlas Plus: „Objeli jsme celé Čechy, Moravu a Slovensko. Začalo to mírně skřípat, taková miniponorka. Mně také tehdy muzika a textařina malinko nestačila, tak jsem se začal zajímat o filmařinu.“

Chrastina, který byl ještě před Olympikem členem pražských kapel EP-Hifi a Studijní skupina big beatu a svou první kapelu Samuel's Band založil už jako student elektrotechnické fakulty v roce 1958 na zámku v Poděbradech, vystudoval dramaturgii na pražské FAMU a poté pracoval v televizi. Počátkem 80. let z Československa emigroval a do vlasti se vrátil v roce 1994 po dlouhém pobytu v Austrálii a ve Spojených státech.