Obrázek k článku Odkaz génia filmu Angela Badalamentiho. Od Twin Peaks až k Noční můře z Elm Street
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Odkaz génia filmu Angela Badalamentiho. Od Twin Peaks až k Noční můře z Elm Street

Zemřel americký skladatel filmové hudby, který proslul hlavně spoluprací s Davidem Lynchem, ale nahrával třeba i s Davidem Bowiem či Anthrax.

Na začátku kariéry Angela Badalamentiho najdeme i českou stopu. Jedna z jeho prvních kompozic totiž byla pro film Zákon a nepořádek, který v roce 1974 natočil český režisér a emigrant Ivan Passer.

Průlomovým dílem ale byla až o dvanáct let později spolupráce na filmu Modrý samet. S režisérem Davidem Lynchem si sedli natolik, že spolu později dělali i na Zběsilosti v srdci, Twin Peaks, Lost Highway, Příběhu Alvina Straighta, Mulholland Drive a Rabbits. S žádným jiným režisérem nespolupracoval Badalamentino tak úzce jako s Lynchem, nebylo by ovšem fér přehlédnout tím jeho další filmy ani úzkou spolupráci s řadou muzikantů. Nahrával totiž i s Davidem Bowiem, thrashmetalovou kapelou Anthrax či Pet Shop Boys. Marianne Faithfull dokonce složil a produkoval celou desku A Secret Life.

Pro svou hutnou a potemnělou tvorbu byl vyhledávaný hlavně režiséry hororů, složil hudbu například ke třetí Noční můře v Elm Street, prequelu Vymítače ďábla Dominion, do češtiny přeloženého jako Pod nadvládou zla, je autorem hudby i do remaku hororu Rituál (ano, TEN remake s Nicolasem Cagem) a pro Eli Rotha, který později vešel ve známost díky morbidní sérii Hostel, složil hudbu do jeho režijního debutu Cabin Fever.

A tím ani zdaleka výčet jeho známých děl nekončí, protože je podepsaný i pod snímky Pláž, Sekretářka a několika desítkami dalších filmů. Badalamenti zemřel ve věku pětaosmdesáti let. Poslední práce byla v roce 2018 pro film Mezi světy režisérky Marii Pulery, mimochodem opět s Nicolasem Cagem.