Obrázek k článku ZA OBZOREM #8: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Red Light Management

ZA OBZOREM #8: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Staré známé i poměrně nové jméno. Právě to nabízí šestice následujících tipů. Jejím prostřednictvím se vypravíme k protinožcům, za vačnatci, ale také na slovutnou akademickou půdu.

K tomu, jako vždy, pár slov nejen o aktuálně vydaných nebo chystaných albech, ale i o jednotlivých interpretech. Třeba i o tom, že basák si dá hostovačku na... Víte co? Přečtěte si to.

Američané Disq chystají na 7. října 2022 vydání nového alba Desperately Imagining Someplace Quiet. Z dvanácti věcí zatím dali k dispozici čtyři, z nichž jednou je singl The Hardest Part. Příjemně energická věc. Předznamenávající to, že by nová deska mohla stát za to, evokující i to, že koncerty takto sehrané kapely mohou být jeden velký gejzír energie a radosti.

Peter Matthew Bauer si udělal jméno jako člen The Walkmen, kde hrál na basu a klávesy. Aktuálně vydal své třetí sólové album Flowers, s nímž mu producentsky pomáhal jeho kolega z The Walkmen Matt Barrick. Jde o příjemnou americkou indie kytarovou věc, která potěší ty, jež nedávno albem i koncertně nadchl Kevin Morby.

Americká skladatelka, houslistka a zpěvačka Caroline Shaw je cenami ověnčená dáma. V roce 2013 za svou hudbu, respektive spíše zpěv, získala Pulitzerovu cenu (ve 30 letech jako nejmladší držitelka ceny za hudbu), letos pak Grammy za nejlepší současnou klasickou skladbu. Jen pro zajímavost, za studium houslí získala bakaláře na Rice University, magistra na Yale a PhD v oboru studovala na Princetonu. S Attacca Quartet teď vydali druhé společné album Evergreen. Kdo je před rokem viděl na festivalu Struny podzimu, ví co čekat, kdo ne, má šanci zkusit něco jiného, než tu obvykle anoncujeme. A třeba získá novou radost.

Australská alternativní rocková písničkářka Alex Lahey se přihlásila s novou skladbou Congratulations. Je z ní patrná výraznější produkce než u předchozích lo-fi věcí. Pro někoho může znít jako retro ozvuk devadesátých a nultých let, pro jiné jako příjemný závan nostalgie. Písnička je o čemsi řadě lidí známém - manželských výčitkách. Inspiraci našla v zasnoubení svých bývalých partnerek, které tak učinily po velmi krátkém trvání svého vztahu. Znechucené procházení jejich instagramového účtu pak ústí v mrzuté komentování, doprovozené příjemně melodickým kytarovým soundem.

Trio Big Joanie vypustilo třetí singl z alba Back Home, které vyjde 4. listopadu. Jmenuje se Confident Man a je trochu odlišný od toho, co od kapely známe. Melodika zůstala, ale od kytar část důrazu přešla na syntezátory. Inspiraci pro song kapela našla v knize spisovatelky a redaktorky časopisu New Yorker Jii Tolentino Trick Mirror a eseji pojednávajícím o kultuře podvodů i o tom, jak honba za úspěchy a jejich adorace přináší nejen fascinaci, ale také téměř až zbožňování úspěšných ... podvodníků. Vše zabaleno do příjemného zvuku Big Joanie.

Novozélandská kapela Hans Pucket chystá vydání svého druhého alba. Jmenuje se No Drama a vyjde 4. listopadu. Na ploše jedenácti skladeb se dají očekávat taneční rockové písně ve stylu prvního singlu My Brain Is A Vacant Space. Album produkoval kytarista The Beths Jonathan Pierce a objeví se na něm i kolegové z jeho domovské kapely. Zpěvačka Elizabeth Stokes přispěla vokály, a basák Benjamin Sinclair si hostovačku střihl ne na svůj nástroj, nýbrž na klarinet.