Obrázek k článku ZA OBZOREM #7: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Pooneh Ghana

ZA OBZOREM #7: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Po minulém výběru, který tvořily výhradně kapely z jedné strany Atlantiku, tentokrát přeplujeme na jeho druhý, severoamerický břeh. Šestice dnešních tipů pochází z USA a Kanady. Spojují je kytary, nasazení i nová hudba, ať už vydaná, nebo ohlášená.

Kvartet Preoccupations z kanadského Calgary letos slaví deset let na scéně. K výročí si nadělil čtvrté album Arrangements. Pokračuje na něm v prohlubování své temně post punkové brázdy se zkreslenými kytarami, funkčním využitím atmosféricky znějících syntezátorů i solidními melodiemi, které připomenou kapely jako Sisters of Mercy nebo The Cult.

S novým albem Demolition Stories, shodou okolností také čtvrtým, se vytasili i New Age Healers. Shoegaze/psych rockový projekt ze Seattlu stojící na pevných základech přesné rytmiky a rázných i jemných kytar podporují výrazné klávesové plochy, jež písničkám přidávají na tajemství a zajímavosti. Samozřejmostí jsou skladby s nádechem chytlavosti.

The Homeless Gospel Choir je projekt, za nímž stojí Derek Zanetti. A reprezentuje přesně to, jak má znít alt-rock. Pronikavý zvuk kytary, zkreslení, výrazné rytmy, naléhavý zpěv a texty, často politické, které upozorňují na problémy, které obyčejným lidem současná doba přináší. To vše zkombinované do dobře vystavěných skladeb, v nichž najdete rock, punkový nádech a poučený folk rock. K dispozici na novém, už sedmém albu kapely nazvaném Fourth Dimension Intervention.

TVOD, případně Television Overdose, ohlásili na 5. října vydání nového singlu Alien. Šestice z Brooklynu, kterou dal dohromady zpěvák a kytarista Tyler Wright v roce 2019, si od té doby získala respekt a spoustu fanoušků nejen díky své hudbě, ale také výbornými koncerty. Představuje na nich svou náladotvornou, dynamicky odsýpající muziku, kde hraje hlavní roli kytara, ale neztratí se ani klávesy.

Willie & The Cigs je pětice z amerického Cincinnati vedená zpěvákem a kytaristou Willem Rossem. Na novince Loaded With Hits kapela vměstnala do 27 minut osm věcí. Špinavý zvuk, energie, klasická americká koncertní kapela, která bude živě zajímavější a zábavnější než z nahrávek. Přesto je Hand Me Down svádivě chytlavá a připomene třeba Soul Asylum.

A na závěr ještě čtveřice CB Radio Gorgeous. Kapela z Chicaga chystá novou muziku, která má vyjít v roce 2023. Zatím dala dohromady nové věci pro koncerty, na nichž mají předskakovat Tropical Fuck Storm nebo Bikini Kill. Od zpěvačky Anny Kinderman, kytaristy Matta Reverse, basistky Jill Lloyd Flanagan a bubeníka Josepha Segera očekávejte punkové nasazení s melodickým hudebním vyústěním. Poslechněte na Bandcampu