Obrázek k článku ZA OBZOREM #27: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Full Time Hobby Ltd. (The Saxophones

ZA OBZOREM #27: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Můžete to vnímat jinak, ale bez zvuku kytar by svět byl o hodně prázdnějším místem. To, že tento ultimátní hudební nástroj stále má dost fanoušků, nedávno potvrdila i čtyři skvělá a vřele přijatá vystoupení na večírku k devátým narozeninám Headlineru.

A i když se nedá počítat s tím, že by některá z níže uvedených skupin zahrála na akci, která bude za rok k prvním dvouciferným narozeninám časopisu, určitě mezi nimi najdete takové, o nichž se na našich stránkách v dalších letech dočtete.

První materiál po pěti letech vydala čtveřice Lunch Machine z irského Letterkenny. A i když to tak při poslechu nezní, nový singl Pipedream Graveyard je dost naštvaný. Zpěvačka a kytaristka Jude Barriscale v něm popisuje chmurné vyhlídky její a následujících generací související s klimatickým kolapsem, zastarávající infrastruktuře i marnosti naplnění politických ideálů. To vše obklopeno melodičností a kytarou  distortion, které je tak akorát.

Kapela MSPaint v pátek 10. března vydala své debutové album Post-American. Americká čtveřice na ploše třiceti minut nabízí směsici nu-metalu, heavy rocku, hardcoru i synth-punku. Dobrá energie singlu Titan of Hope je esencí alba, které rozhodně stojí za poslech.

Zcela bez povšimnutí prošuměl před pár týdny vydaný singl Black Spores projektu nazvaného Wild Spelks. Jde o sólovou záležitost v anglickém Newcastlu žijícího muzikanta a producenta Jonathona Sabistona, který veškeré nástroje nahrál sám ve svém bytě. Ve své tvorbě kombinuje post-punk, pop-rock a alternativní rock. Letos plánuje vydat debutové EP a jet společné turné s Francis of Delirium. 

Po čase představilo svůj nový materiál dublinské trio The Velourias. Kapela, která měl dobře našlápnuto a její eponymní debutová deska z roku 2012 ukazovala velký potenciál, v roce 2016 z osobních důvodů přerušila činnost. Teď se vrací s novým singlem We Float Down Rivers a plynule navazuje tam, kde se nit před časem přetrhla. Tvrdě pracující otcové a manželé, jak se trio označuje se v písničce zaměřuje na lidskou důvěru, korporace, smrtelnost a sobectví.

Svůj druhý singl vydalo trio HotWax z anglického Hastingsu. Jmenuje se Treasure a ukazuje, že se v kapele skutečně něco skrývá. Nenucený zpěv, energické bicí a dynamická basa s dobrou produkcí nastiňují potenciál, který kapela může ideálně prodat na koncertech. Těch už skupina jede docela dost. Zatím především na domácí UK scéně, kde v květnu pojede turné jako support The Pearl Harts. Že jde o možný příslib potvrzují i slova Johna Robba, který o HotWax v Louder Than War napsal, že svou intenzitou a melodičností jsou nejblíže rané Nirváně, kterou tenkrát viděl několikrát naživo.

Kvartet Piss Kitti z anglického Liverpoolu má nový dvoupísňový singl. Leather Forever je o pocitu, jaký člověk má, když je na temném místě a cítí se zrazený svým okolím. I v takových chvílích je ale potřeba všímat si toho hezkého kolem nás. I'm Jammed pak pojednává o situaci, kdy k vám někdo, na kom vám moc záleží není upřímný. Kapelu v roce 2017 založila zpěvačka Esme Brown, která s kapelou už předskakovala takovým kapelám jako Black Lips, Dream Wife nebo Amyl and the Sniffers. 

Na svém úplném začátku je dublinské alt-rockové trio The Fae. Koncertovat začalo teprve loni a 16. března vydává svůj debutový singl Chloe. Chloe Corcoran Hanlon (bicí, zpěv), Emma Hempton (baskytara, zpěv) a Jordan Crawford (kytara, zpěv) na něm do praxe převádí svou lásku k indie popu, shoegaze, melodičnosti a kytaře. Singl je předzvěstí debutového EP The Fae Bloodrush, které má vyjít letos v září.

Kapela Marseille z anglického Derby je poměrně zajímavý úkaz. Na Spotify a jiných streamovacích platformách má pár písniček, zatím nemá podepsáno s žádným labelem, a přitom už jako headliner hrává koncerty na 70 minut. A dokáže je utáhnout! Svým kytarovým soundem se řadí mezi typické anglické kapely a neznat souvislosti, klidně byste je zařadili ke kapelám, které s tímto zvukem na začátku 90. let dobývaly ... Anglii. Už 17. března Mareille vydávají nový singl Thinker.

Nový singl Sunset Heartbreak představila pětice z německého Kolína Lawn Chair. Skladba předznamenává nové EP Eat Beans And Wear The Jeans, které má vyjít letos na podzim. V čele kapely hrající vlastní směs post-punku a indie stojí zpěvačka Claudie Schlutius pocházející z amerického Seattlu. Právě ona společně s kytaristou Ericem Hauptem stojí za repertoárem kapely, která ve svých textech reflektuje lásku, nátlak i další znepokojující témata. V květnu se kapela vypraví na šňůru po Německu a díky energickému kytarovému zvuku se dá očekávat, že jednotlivé štace bude stát za to navštívit.

Manželská dvojice Alexi Erenkov a Alison Alderdice, vystupující jako The Saxophones, ohlásila vydání nového alba To Be a Cloud. Vyjde 2. června a bude na něm deset věcí. Úvodní singl Desert Flower ukazuje, že ani na třetí desce kapela z amerického Oaklandu nepřestává pracovat s atmosférou a Alexi Erenkovovi, který je výhradním autorem hudebního materiálu, nedochází nápady ani dech. Fanouškům Lee Hazlewooda lze jen doporučit.