Obrázek k článku ZA OBZOREM #12: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | FOTO: Hoseon Sohn (na snímku Miss Gritt)

ZA OBZOREM #12: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Osm následujících tipů je různorodých. Nespojuje je žádný společný hudební prvek, kromě toho, že jde o zajímavou hudbu, kterou by bylo škoda si neposlechnout. Zároveň reprezentují aktuální dobu v níž žijeme. Když Hundred Reasons začínali, psalo se minulé tisíciletí a označování oni/ona bylo z říše sci-fi. Dnes je to realita, a to nejen v případě Miss Grit.

Splint, pětice z anglického Manchesteru, která vznikla teprve loni, se přihlásila s druhým singlem nazvaným 145. Skupina, ve které hrají zakládající člen Working Men's Club Jake Bogacki (zpěv, kytara) nebo kytarista Orielles Henry Carlyle, už stihla podepsat s labelem Nice Swan Records. Aktuální singl navazuje na předchůdce Military Procedures a oba kapelu představují jako typickou anglickou kytarovku soudobého zvuku, v němž jsou velmi patrné ozvuky post-punku.

Paul Castelluzzo vyrostl v San Diegu, odkud se později přesunul do Los Angeles. A právě tam se pustil do projektu Hether, jehož prostřednictvím nabízí hudebně prosluněné písničky, jejichž cílem je vyrovnat se s těžkostmi, které život nabízí. V případě Paula Castelluzza třeba předávkování drogami jeho sestry. V jeho tvorbě slyšíte lásku k muzice 60. a 70. let 20. století reprezentovanou kapelami jako The Beach Boys, The Velvet Undergroung, The Beatles nebo T-Rex. Důkazem je i letošní album Play It Pretty.

Personal Trainer je sedmičlenná rocková kapela z Amsterdamu, která vydala svůj debut nazvaný Big Love Blanket. Jde o pozitivní indie rock, který potěší fanoušky kapel jako Martha, The Beths nebo krajanky Personal Trainer Pip Blom, s níž ostatně kapela často vystupuje. Příjemné melodické písničkářství s českou stopou, kytaristkou Franti Marešovou.

Dámské londýnské feministické trio Big Joanie vydalo své druhé album. Jmenuje se Your Words. A jak je tomu u kapely obvyklé, přináší příjemné písničky s výborným zpěvem, nástrojovou hravostí a příjemnou náladou. Stejně tak zní i singl Confident Man. 

Čtveřice z amerického Utahu The Backseat Lovers má nové album. Jmenuje se Waiting to Spill a navazuje na debut When We Were Friends (2019). Kvůli lockdownům ho kapela nemohla příliš představovat před publikem na koncertech, ale vypomohly sociální sítě, především TikTok, kde získala značnou část svých fanoušků. A i díky tomu si jich všimli managementy interpretů jako The Killers nebo Jacka Whita, jimž The Backseat Lovers mohli předskakovat. Novinka ukazuje kapelu pohybující se po široké hudební škále, jak to ukazuje i song Silhouette.

V New Yorku usazená hudebnice Margaret Sohn oznámila vydání debutu svého projektu Miss Grit. Jmenovat se bude Follow the Cyborg a vyjde 24. února 2023. Stejnojmenný singl nabízí jak výrazné syntezátory, tak také zvuk kytar a vizuálně působivý klip.

Dlouhých patnáct let nevydala anglická čtveřice Hundred Reasons. Teď se to ale mění. Kapela, která se dala dohromady v roce 1999 a o devět let později se rozpadla, oznámila na 24. února 2023 vydání nového alba Glorious Sunset. Jako první ochutnávku z něj dala k dispozici stejnojmenný singl, který nezapře kapelní DNA. Jde o náladotvornou emotivní věc se stopami post-hardcorové energie a času, který od poslední zveřejněné tvorby uběhl.

Australská čtveřice Pot Plant House Party dala k dispozici debutovou desku Worms. Dvanáct věcí, jimž dominují kytary a prosluněná atmosféra, zachycuje sedm let trvání kapely, kterou na střední škole dali dohromady zpěvák a kytarista Seb Davies a bubeník Charlie Smith. Energické, uvěřitelné.