Obrázek k článku ZA OBZOREM #10: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Kathrin Baumbach

ZA OBZOREM #10: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

S osmi dnešními tipy zahrajeme na jinou notečku než obvykle. Ustoupili jsme od kytar k atmosféře a syntezátorům. A kromě letitých stálic a jejich nové hudby už tradičně nabízíme nová jména, která bude dobré si zapamatovat.

Na debut kapely Wunderhorse nazvaný Cub jsme tu upozorňovali, ještě než byl k dispozici. Teď už je deska kapely vedené Jacobem Slaterem vydaná a je skvělá. Různorodá, dospělá, energická i křehká. Nevěříte? Zkuste song Mantis.

Daithi je producent elektronické hudby, který pochází z irského města Galway. Zároveň se zajímá o tradiční irskou kulturu. Když obé spojí dohromady, je k dispozici koláž přírodních nahrávek, starých irských samplů a analogových syntezátorů. Na koncertech to vše ještě kombinuje s automatickým bubeníkem a houslemi. Nedávno vydal svou třetí desku I'm Here Now, z níž je i singl Like The Water.

Nové skvělé pětiskladbové EP nazvané Break! vydala Amelia Murray. Hudební svět novozélandskou zpěvačku, skladatelku a multiinstrumentalistku zná pod jejím uměleckým jménem Fazerdaze. O hitovce Break! jsme v tomto výběru novinek už psali, do dnešní zasněné sestavy zaměřené na kontemplaci a rozjímání se víc hodí skladba Winter.

Písničkář Ciaran Lavery ze Severního Irska vydal nové EP nazvané Another Night At The Self-Indulgence Hotel. Nabízí čtyři písničky nabízející skvělé texty a křehkou, náladotvornou muziku. Hudebně zcela odlišné, ale spřízněnost s Radiohead tam skutečně najdete.

Jihokorejská kapela Say Sue Me slaví deset let na scéně. A to tak, že vydala EP nazvané 10, na kterém jsou covery songů kapel Yo La Tengo, Pavement, Daniela Johnstona, Silver Jews, Grandaddy a Guided By Voices. K tomu ještě kapela přidala dvě své starší věci v novém hávu. Zkuste třeba mazlivě zasněnou předělávku A.M. 180 z repertoáru Grandaddy.

Debutové EP pojmenované Since The Fire vydala písničkářka Evie. Pochází z Dublinu a proti všem předpokladům nečekejte dominanci kytar, nýbrž syntezátorů. Zasněné, pomalu plynoucí jako song Where the Marsh Is. Čtyři skladby, jež nové EP Evie nabízí, jsou ideální k poslechu v teple domova a při možnosti pozorovat z okna blížící se čas podzimních plískanic, vlezlé zimy a zkracujících se dní.

Heartworms je kapela z jižního Londýna vedená zpěvačkou a skladatelkou Jojo Orme. Neméně důležité je i to, že smlouvu s ní nedávno podepsal label Speedy Wunderground a novinkový singl Consistent Dedication produkoval majitel Speedy Wunderground, superproducent Dan Carey. Tahle spolupráce slibuje mnohé. Jedinou jistotou je, že nuda je vyloučena.

S novou hudbou se po dvou letech přihlásilo duo z irského Limericku Whenyoung. Zatímco předchozí písnička A Little Piece Of Heaven směřovala spíše do kytarové oblasti, novinka The Laundress stojí na zvěvu a syntezátorech. Zpěvačka Aoife Power o ní řekla, že ambicí kapely byla konceptuální píseň využívající vizuální představy pradleny, která si čistí skvrny z oblečení, jako metaforu pro smývání vlastní bolesti.