Obrázek k článku Z první řady: Existují lepší chvíle? Další jízda na vlně Palaye Royale
| Johanka Bezrová | Foto: Daniel Válek / Rock for People

Z první řady: Existují lepší chvíle? Další jízda na vlně Palaye Royale

Zase stojím v davu skvěle vypadajících fanoušků kousek od pódia. Dovnitř Malé sportovní haly v Holešovicích mě dotáhly hlasité zvuky elektrických kytar a mohutné rány bicích. To je něco pro mě. První kapela Glad for Today už dohrála...

Neznala jsem je, ale zaujali mě za tu malou chvíli, na kterou jsem je stihla vidět. Pětičlenná mladá kapela z Hradce Králové hraje alternativní rock a určitě má obrovský potenciál zaujmout. Naživo byli skvělí, nahrávky si najdu.

Čekáme na příchod rapera bbno$ (no money). Taky ho neznám, ale i on stál za to. bbno$ byl fajn, byl vtipný a vytáhl na pódium tři fanoušky, kteří chvíli vystupovali spolu s ním. Jinak rap není úplně můj šálek kávy. 

Teď už ale přichází zlatý hřeb večera – Palaye Royale. Za ohlušujícího výskání a potlesku fanoušků se objevují na pódiu a zahajují show písní Nightmares. 

Šílíme a snažíme se zadržet slzy. Palaye se ze své lásky k Praze a k českým fanouškům vyznali v rozhovoru, který si můžete brzy přečíst v Headlineru. Dozvíte se, proč se stále vrací. V letošním letním turné po Evropě z Prahy zamíří do maďarské Budapešti, polské Poznaně nebo například do italského Segrate a dalších Evropských měst. Oznámili nám už i další datum svého koncertu v Praze, který bude už v lednu příštího roku. 

Nicméně po Nightmares následuje skladba You'll Be Fine. Všichni skáčeme a jedeme na vlně, kterou nám Palaye připravili. Je jasné, že promyšleně sestavený playlist rozhodně ovlivňuje, jak si koncert užíváte. Takže kolísáme mezi návaly energie a pocitu, že jsme na konci s dechem v průběhu Fucking With My Head, No Love in LA, Hang on to Yourself... K písním, které kapela hrála v březnu, přidává i své novější. Zazní například Broken, Punching Bag nebo Fever Dream, za což jsme všichni moc rádi.

Remington se vydává ke klavíru a začíná hrát píseň Paranoid. Kromě originálních skladeb kapely hrají i známou píseň Seven Nation Army od The White Stripes a i tu všichni zpíváme spolu s ním. Teď se pro změnu vydává k pianu Emerson a hraje Dying in a Hot Tub. Zapínáme svítilny na našich telefonech a vytváříme nádhernou atmosféru. S kamarády si říkáme, že po tomto zážitku už můžeme opravdu v klidu umřít. Kapela má z pódia výhled na hejno tančících bludiček. V setlistu nemůže chybět ani píseň Mr. Doctor Man, v průběhu které Remington organizuje moshpit. Fanoušci jsou jako utržení ze řetězu, a tak jde moc dobře znát, že tuto hudbu opravdu milují.

Emerson odhazuje do publika růže a kapela odchází do backstage. My však neleníme, nepřestáváme tleskat, křičet a vyvoláváme kapelu zpět: „One more song! One more song!“.

Naši idolové se nenechávají dlouho přemlouvat a objevují se zpět. Remington se znovu ujímá hry na klavír a hraje Lonely. Je to píseň, kterou má každý fanoušek hluboko v srdci. Všichni jednohlasně zpíváme text písně a navzájem si rozumíme. Jsme tu stále pro sebe, jedna kapela, jedna fan base, jedna rodina.

To vše cítíme, to vše dokáže hudba. 

Z první řady

V nepravidelné sérii článků Z první řady zprostředkováváme emoce a bezprostřední koncertní vjemy těch nejoddanějších fanoušků.