Obrázek k článku Z PRVNÍ ŘADY: Tahle hudba není (jen) pro starý. Na Blues Alive řádili nováčci v publiku i na pódiu
| Johanka Bezrová | Foto: Tomáš Turek, Ivan Prokop

Z PRVNÍ ŘADY: Tahle hudba není (jen) pro starý. Na Blues Alive řádili nováčci v publiku i na pódiu

Spoustu mladých lidí si myslí, že blues není pro ně. Dokonce i někteří moji vrstevníci blues soudí jako něco, co vůbec nepatří a ani by nemělo patřit nemělo do jejich života.

Festival Blues Alive je může přesvědčit o opaku. I přes tyto předsudky letošní ročník, který se konal ve dnech 17. až 20. listopadu v Šumperku, navštívili lidé napříč všemi generacemi, od malých pětiletých dětí až po bluesmany žijící tímto hudebním žánrem řadu let. Samozřejmě se i mezi interprety objevila mladá krev, například začínající kapela Steven's z Karlových Varů, nebo o něco známější mladá kytaristka Ally Venable z Texasu s kapelou (na úvodní fotografii). 

Interpreti však nezůstali jen u čistého blues. Na festivalu se objevilo krásné souznění blues, soulu, rocku. Dokonce zazněly i historické nástroje. Oproti minulým letům přibyl na Blues Alive vytápěný jam session stan s pódiem, vlastním barem a občerstvením, kde se každý den po půlnoci scházeli hudebníci z různých kapel, aby si společně zahráli.

Black River Delta dorazili napodruhé a stálo to za to

I doprovodný program stál za to. Film o Aretě Franklin jsme si užili v kině Oko a Jirka Moravčík, dramaturg Colours of Ostrava, prezentoval zajímavou přednášku o kořenech blues, jež pochází ze západosaharské části Afriky, plnému auditoriu v Městské knihovně. V síni slávy Blues Alive v městském muzeu Šumperka jsou navíc k vidění kytary podepsané bluesovými umělci, velkoformátové fotografie, a hlavně cena Keeping The Blues Alive Award, kterou festival získal v roce 2019 v Memphisu.

Steven’s na festivalu pokřtilu své nové album

Program to byl skutečně bohatý, ale hudba v něm hraje tu nejdůležitější roli, tak se jí teď pojďme věnovat více. Steven's jsou šestičlenná parta mladých hudebníků ze západu Čech. Na festivalu hráli na základě vítězství v soutěži Blues aperitiv ve foyer Domu kultury. Jejich vystoupení si přišlo poslechnout hodně lidí. V sobotu večer hráli hned dvakrát. Po prvním vystoupení pokřtili své nové CD Runnin’ Man, které pak hodili do publika. Melodie i texty jejich písní jsou chytlavé, takže to posluchače nenechalo jen tak stát. Hýbali jsme se do rytmu a někteří dokonce i tančili. Po jejich druhém vystoupení jsme si šli s kapelou popovídat a vyfotit se s nimi. Byli všichni moc milí.

O trochu známější kytaristka Ally Venable, které je teprv dvacet tři let, vystoupila v pátek večer v hlavním sále a všechny si okamžitě získala. Jinak nenápadná zpěvačka a kytaristka svými kytarovými sóly v doprovodu bicích a basové kytary publikum dostala do kolen. Po vystoupení se chvíli věnovali fanouškům během autogramiády a pak už pospíchali na svůj další koncert. Podařilo se nám s nimi také prohodit pár slov a vyfotit se.

I Dustin Arbuckle and the Damnations autorku článku zaujali

V neposlední řadě mě zaujala švédská bluesrocková kapela Black River Delta. V roce 2021 jejich vystoupení na Blues Alive zabránil covid necelý den před koncertem. Vrátili se sem však plni sil a vůbec se toho nebáli. Charismatičtí kytaristé i bubeník svojí energií strhli celý velký sál.

Ostatní kapely jako například The Turtev Brothers nebo Dustin Arbuckle and the Damnations taky stály aspoň za chvilku poslechu.

Dražba kytary Jet Stratocaster ve prospěch hrdinného boje Ukrajiny proti ruské agresi

Za zmínění stojí také dražba kytary, podepsané všemi interprety letošního ročníku. Vydražila se za 50 000 korun a tento výdělek poputuje na pomoc Ukrajině.

Zkrátka a dobře, blues sice není žánr, který bych poslouchala nejvíc ze všech, ale i přes to si Blues Alive vždycky užiju.

Z první řady

V nepravidelné sérii článků Z první řady zprostředkováváme emoce a bezprostřední koncertní vjemy mladých oddaných fanoušků.