Obrázek k článku VIDEO: V novém klipu The Smile se plazí usekané ruce
| Šárka Hellerová | Foto: Alex Lake

VIDEO: V novém klipu The Smile se plazí usekané ruce

Vedlejší projekt kapely Radiohead těsně před vydáním alba A Light For Attracting Attention vydal videoklip k singlu Thin Thing, který rozhodně pozornost přitahuje. 19. května The Smile vystoupí ve Foru Karlín v Praze.

Natočit pátý videoklip kapely The Smile, jež se poprvé uvedla vystoupením během přenosu Live at Worthy Farm, který v době pandemie virtuálně přiblížil genius loci místa, kde se koná Glastonbury, zabralo šest měsíců. „Když jsme skladbu poprvé slyšeli, představili jsme si frenetický proud, který unáší stroje, kusy lidských těl a masožravé rostliny,“ nechali se slyšet tvůrci Cristóbal León and Joaquín Cociña.

První deska kapely, v níž se Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead spojili s bubeníkem Tomem Skinnerem z jazzového kvarteta Sons of Kemet, vychází v pátek třináctého května. „Debut této nové kapely je okamžitě a neomylně nejlepším albem jakéhokoliv vedlejšího projektu Radiohed,“ soudí například redaktor Ryan Dombal hudebního magazínu Pitchfork a upozorňuje, že deska vlastně překvapivě silně Radiohead připomíná. Uvažuje, že právě to je důvod, proč Yorke, který je známý svou absolutní nechutí se opakovat, vydává album s jinou kapelou. Coby album pod hlavičkou Radiohead by podle něj mohl stejný materiál působit příliš předvídatelně.

Nad stejným tématem se zamýšlí i Chris Deville ze Stereogum. „Čím víc jsem slyšel z A Light For Attracting Attention, tím víc ve mně hlodala otázka: Proč tohle není album Radiohead?“ Podobnost obou kapel podle Devilla umocňuje fakt, že album produkovat Nigel Godrich, architekt estetiky Radiohead. Ten nicméně produkoval všechny Yorkovy sólovky i nahrávky Atoms for Peace. To, čím se tento nový vedlejší projekt natolik přiblížil své slavnější kapelní sestře, je fakt, že v něm Yorke tentokrát jede s Jonnym Greenwoodem. Chris Deville poznamenává, že bez konkrétní znalosti pozadí vzniku kapely a bez vědomí toho, co na The Smile říkají další členové Radiohead, si není jist, co tento vývoj vypovídá o jeho nejoblíbenější kapele (Radiohead).

Jonny Greenwood je spolu s Yorkem od začátku hlavní kreativní silou Radiohead. Jejich spojenectví trvá od střední školy. Dle svého vyprávění seznámil s Thomem Yorkem takto: Hrál ve školní zkušebně na chlapecké škole v hrabství Oxfordshire na bicí a o tři roky starší spolužák Yorke ho od nich odstrčil a řekl mu, ať radši zkusí kontrabas. „To bude v pohodě, prostě na ni zaútoč,“ vyrovnal se Yorke s námitkou, že na kontrabas Greenwood hrát neumí. Začátky plodných kreativních spojení mají nejrůznější podobu, tohle každopádně funguje a dalo to vzniknout Radiohead.

„Určující je samozřejmě vokál Thoma Yorkea, který i zde působí jako panická ataka rozložená do akordů. A stejně tak dokáže být něžný. Jazykem internetu by se dalo říct, že hudbu nechal prosáknout smutkem dřív, než to bylo cool,“ napsal Ondřej Horák z Headlineru o albech Kid A a Amnesiac a dodal: „A stejného výrazu se drží i v The Smile.“

Soutěž

Koncert The Smile se koná 19.5. 2022 v pražském Foru Karlín. Pro dva z vás máme vstupenku. Napište nám na soutez@headliner.cz, na kterém festivalu The Smile odehráli svou premiéru. Uzávěrka soutěže je v úterý 17.5. v 10:00. Výherce vybereme ze správných odpovědí.