Obrázek k článku VIDEO: David Koller je ostnatej jako bodlák. Jak vypadá snaha o rádiový (s)hit?
| Šárka Hellerová | Foto: Filip Čermák

VIDEO: David Koller je ostnatej jako bodlák. Jak vypadá snaha o rádiový (s)hit?

Zároveň s deskou LP XXIII Koller zveřejnil i videoklip k písni Bodlák. „Je ostnatej jako já,“ zpívá ve skladbě, jejíž text vznikal ve spolupráci se spisovatelem Patrikem Hartlem.

Bodlák je další z řady Kollerových singlů, kterých by z deseti písní na desce mělo být nakonec také rovných deset. Ostatně už nezbývá mnoho práce – fanoušci již před vydáním desky poznali skladby Nazí do kaktusů, Spokojená, Není o čem, Vězenkyně, Pouta, Planeta bez paměti a My se vám ozveme.

Bodlák je dalším songem, který se dočkal videoklipu a práce na obrazovém doprovodu alba už se v podstatě chýlí k závěru. V dalších měsících se dostanou na řadu i zbývající písně My jsme to chtěli a Za hranou.

Vydávat po jedné všechny skladby alba, které navazuje na osm let staré ČeskosLOVEnsko, se Koller rozhodl v roce 2019. „Myslel jsem na to, že už před vznikem gramofonu se chytaly mezi lidmi písně po jedné. Z druhý strany mám za to, že každej z muzikantů, kdo zažil snahu o rádiový (s)hit, bude asi vědět o čem mluvím. Náhoda je blbec,“ myslí si.

„Víme, že ne všechny nový písničky budou hrát rádia, ale publikum nepotřebuje jen tříminutové rádiovky, vyzkoušeli jsme si je na koncertech. I když přiznávám, že každej hit se hodí,“ říká hudebník s tím, že ho inspirovala kniha jistého britského muzikologa, který se zabýval četnosti hitů od dob Beethovena až po Beatles.

„Nikdo včetně Mozarta neměl víc než osm písní, které by zlidověly. A tak jsem si řekl, že to je určitě u takovejch géniů četnost produkce, aby se něco z toho množství náhodou chytlo. No a tak to zkoušíme. Třeba se něco někdy uchytí.“

Videoklip k písni Bodlák vznikl v klubu MeetFactory a je založen na prosté synchronizaci hudby a světel. Aby souzněly s písní měl na starosti osvětlovač a light designer Tomáš Karban, který pro tuto příležitost naprogramoval padesát reflektorů.

Spoluautorem textu je již zmíněný Patrik Hartl, dalšími texty na album přispěli Márdi, Jan Vávra a Matěj Belko. Slova k písni Za hranou napsal Kollerův první kapelník z Jasné páky, nedávno zemřelý Michal Ambrož. Zbylá polovina písní na desce je po textařské stránce prací spisovatele Jáchyma Topola.

Ač se v Bodláku zpívá: „Už jsem se zadejchal, zbejvá mi málo sil,“ pro kariéru Davida Kollera to zjevně neplatí. „Stále se vyrovnávám s tím, že chci dělat něco novýho,“ vzkazuje fanouškům.