Obrázek k článku Jak zní ukrajinský pop? Jeho hvězdy na festivalu Metronome podpoří charitu
| Petra Divoká | Foto: Art of Mice

Jak zní ukrajinský pop? Jeho hvězdy na festivalu Metronome podpoří charitu

Den před zahájení festivalu Metronome Prague, na nějž míří Nick Cave & The Bad Seeds, Beck a Underworld, budou na Výstavišti hvězdy ukrajinské hudební scény.

Krátce po vypuknutí války zorganizovala produkce Metronome Prague společně s Českou televizí na Václavském náměstí velký benefiční koncert na podporu Ukrajiny. I samotný festival zahájí oblíbená folk rocková skupina Go_A, organizátoři se však chtěli na podporu země napadené Ruskem vyjádřit ještě výrazněji. Den před zahájením Metronomu proto proběhne akce Ukrainian Freedom Voices na níž vystoupí šest slavných ukrajinských hudeníků. Veškerý zisk z koncertu, jenž se uskuteční ve středu 22. června od 19 hodin v Křižíkově pavilonu B na pražském Výstavišti, půjde na účet charitativní organizace Tvoya Opora. Vstupenky v různých cenových hladinách jsou již v prodeji.

„To, že organizátorům festivalu Metronome Prague není dlouhodobě lhostejná světová politická a sociální situace je věc známá a doložitelná mnoha činy z minulosti. Je tedy logické, že probíhající útočná válka Ruska proti Ukrajině, odehrávající se jen pár set kilometrů od českých hranic, je přesně tou událostí, k níž se Metronome Prague chce rezolutně vyjádřit,“ uvádějí organizátoři, kteří akci pořádají ve spolupráci s ukrajinskou agenturou Art of Mice.

„Dramaturgie vycházela z popularity pozvaných umělců přímo doma na Ukrajině s cílem potěšit ukrajinské běžence, kteří momentálně pobývají v České republice a k živé hudbě ze své vlasti nemají žádný přístup,“ vysvětlují pořadatelé a dodávají: „Zároveň se samozřejmě přihlíželo k tomu, aby účinkující interpreti oslovili také domácí posluchače a prohloubilo se tak české povědomí o hudbě, která na Ukrajině vzniká a je u publika oblíbená.

Ukrainian Freedom Voices - seznamte se s vystupujícími 

Headlinerem je Nastya Kamenskykh známá jako NK. Zpívat začala v sedmnácti letech a od té doby získala více než padesát různých cen. Byla porotkyní a mentorkou v ukrajinských adaptacích televizních projektů X Factor a The Voice a se skladbami ve španělštině boduje i v Latinské Americe a Spojených státech.

Ještě před pár měsíci zpívala NK o svatebních šatech, nyní o tom, že Ukrajina pláče

Tříčlenná skupina Kazka zní v ukrajinských rádiích často a daří se jí i na internetových platformách, kde mají její skladby více než miliardu přehrání.

Starší písně mnoha ukrajinských umělců na Youtube nyní zobrazují upozornění, že zatímco sledujete video, na ukrajině pod Ruským útokem umírají lidé

Pětadvacetiletý zpěvák a hudebník Melovin se se svým darkpopovým projevem stal objevem šesté řady ukrajinské verze soutěže X-Factor. V roce 2018 zastupoval Ukrajinu na Eurovizi v portugalském Lisabonu.

Melovin na Eurovizi soutěžil se skladbou Under The Ladder

Alekseev je vítěz prestižních ukrajinských hudebních cen M1. Jako první ukrajinský interpret vedl žebříček Apple Music. Na jeho vrcholu se držel dokonce deset týdnů.

Alekseev na Ukrajině získal řadu hudebních cen

Jerry Heil zahájila svoji kariéru před deseti lety jako youtuberka. O pět let později se začala naplno věnovat i hudbě.

Skladba Dream vznikla před pár měsíci inspirována příběhem největšího letadla na světě, které Rusové na začátku války zničili

Elektronické duo Tvorchi je prezentováno jako jeden z nejprogresivnějších tvůrců ukrajinského popu. Se svým hypnotickým soundem bylo před válkou ozdobou ukrajinských hudebních festivalů, jejich track Bonfire byl v roce 2020 nejhranější ukrajinskou skladbou na platformě Deezer. 

Veškerý výtěžek z prodeje písně, jejíž název znamená v překladu „Bojujeme“, na hudebních platformách putuje na pomoc ozbrojeným silám Ukrajiny.

Koncert Ukrainian Freedom Voices osobně na pódiu na Výstavišti podpoří za českou stranu například Michael Kocáb nebo Emma Smetana a Jordan Haj. Akci bude na svém webu streamovat Česká televize.